Nytt

Det har tatt sin tid, men endelig har opinionen snudd i Sverige: De er lei av tilreisende tiggere. En undersøkelse foretatt av Aftonbladet/Inizio viser at 57% nå er positive til et tiggeforbud.

tigging

Menn er mer positive til forbud enn kvinner. 66% av de spurte mennene ville ha et forbud, mot 45% av kvinnene. Alderen på de spurte spilte også inn. De yngre synes at tigging er greit, kun 37% av de under 29 år støttet et forbud (de husker kanskje ikke hvordan bybildet så ut uten?), mens blant de over 65 år så svarte 67,8% det samme.

Men det mest avgjørende om man er positiv eller negativ til tigging er folks politiske ståsted.  Blant de som stemmer på Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet så sier kun 27,3% at de ønsker et tiggeforbud.

tigging1

De som stemmer Sverigedemokraterna er sikre i sin sak, 95,1% sier at et forbud er et bra forslag.

Den generelle opinionen på 57% for tiggeforbud viser hvor raskt holdningsendringer kan skje. I 2014 var det bare 36% som var av samme oppfatning. Man kan trygt si at folk flest har skiftet mening når det gjelder utenlandske tiggere. Diverse rapporter om tiggere som bygger store hus i hjemlandet gjør at noen våkner. Selv om det alltid vil være noen som ikke greier å skru av den naturlige hjertevarmen.

Det hjelper kanskje med en dose av realitet? Som en venn skrev på Facebook: Burde jeg føle meg forpliktet til å gi penger til en tigger som har en nyere iPhone enn meg? Svar: Nei.

For de som enda ikke vil gi seg så anbefales denne dokumentaren fra BBC (fra 2014). Etter dette burde skylappene falle ned av seg selv.

Aftonbladet