Oslo sentrum. Foto: Erik Johansen / NTB

MDG går på en smell i form av et klart nei fra regjeringen til å endre loven slik at byer som Oslo og Bergen kan innføre forbud mot bensin- og dieseltrafikk.

I hovedstaden har det rødgrønne byrådet, anført av det ytterliggående MDG, ønsket seg såkalte nullutslippssoner. Dette innebærer et forbud mot bruk av bensin- og dieselkjøretøy.

Også Venstre har med stor iver ytret et slikt ønske, og etter manges mening dermed definert partiet til å være en del av samme ekstreme fløy som MDG.

Men for at noe slikt skal kunne gjennomføres, kreves det en lovendring.

Dette har nå regjeringen sagt klart nei til, det blir ikke aktuelt.

NTB melder om dette som for svært innbyggere i Oslo og andre større byer vil være en god nyhet og en lettelse.

Onsdag skriver statssekretær i Samferdselsdepartementet Tom Kalsås (Ap) følgende i en epost til Aftenposten :

«Det er ikke aktuelt for regjeringen å innføre nullutslippssoner nå.»

Det var tirsdag det ble kjent at den rødgrønne Bymiljøetaten (styrt av MDG, med Ap og SV på lasset som passive baksetepassasjerer) anbefaler å innføre en nullutslippssone innenfor ring 2 i Oslo. I første rekke skulle dette gjelde for vare- og tungtransport, i neste omgang også for personbiler.

Dette har lenge stått på agendaen til det rødgrønne byrådet i Oslo, med Venstre som (en knøttliten) heiagjeng fra sidelinjen.

Nå sier altså regjeringen kontant nei til den lovendringen som kreves for å innføre et så inngripende og drastisk tiltak overfor befolkningen.

Dette får Venstres stortingsrepresentant Ola Elvestuen til å rase. Han er med andre ord  ikke spesielt opptatt av rimeligheten i at et lite mindretall skal kunne innføre drakoniske tiltak mot flertallets vilje.

– Regjeringens nei til nullutslippssoner i byene er nok et eksempel på at de stikker kjepper i hjulene for oppnåelse av Oslo og Norges klima- og miljømål. Byene ønsker dette, men regjeringen vil ikke la dem få gjennomføre, sier en oppbrakt Elvestuen til NTB.

Han beklager seg over det han mener er en inngripen fra Senterpartiet i regjering:

– Det er tydeligvis Senterpartiet som bestemmer over byer som Oslo og Bergen om dagen. I valgkampen i 2021 troppet Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum opp i Oslo sentrum med dieselbilen sin for å protestere mot byens ønske om å innføre nullutslippssone, sier Elvestuen.

Venstre varsler nå at de vil sende et skriftlig spørsmål til samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) om saken.

Mange innbyggere i Oslo vil sende en stille takk til Senterpartiet i denne saken.

Les også: 

De rødgrønne i Oslo: Vil prøve å gjøre sentrum til nullutslipps­sone fra 2025

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk møtet!

Kjøp billetter til møtet her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.