MDG er ikke spesielt glad i fossilbiler. Her representert ved partileder Une Bastholm og Lan Marie Berg (t.h.) Foto: Heiko Junge / NTB

Miljøpartiet De Grønne (MDG) vil gi alle landets kommuner muligheten til å innføre lokale forbud mot bensin- og dieselbiler. Men de får ikke støtte av regjeringen.

I klimameldingen åpner regjeringen for såkalte nullutslippssoner for første gang. Dette innebærer avgrensede områder hvor kun el-biler får lov til å kjøre. Men regjeringen vil gå sakte fram, og teste ut noen prøveprosjekter i første omgang. Regjeringen sier klart nei til et forbud på riksveiene er uaktuelt, skriver NRK.

MDG er ikke fornøyde, og vil øke tempoet.

– Det er helt unødvendig at staten skal sitte og holde igjen, sier Une Bastholm.

– Det må være opp til kommunene selv om de ønsker å opprette nullutslippssoner. Dette er et viktig virkemiddel for mange kommuner, men ikke alle.

– Det vil sikre god byluft og gjøre byene våre trygge for unger og eldre og andre som er ekstra sårbare.

MDG har allerede foreslått fossilforbud flere steder. Byrådet i Oslo vil innføre nullutslippssoner flere steder i hovedstaden allerede fra 2022. Trondheim og Stavanger vurderer slike tiltak. Bærum kommune har bestemt at Fornebu skal bli et nullutslippsområde når Fornebubanen åpner i 2027, uten at de har tatt stilling til om det betyr forbud mot bensin- og dieselbiler.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) sier at regjeringen foreløpig vil begrense slike tiltak for noen få byer.  Transportpolitisk talsmann for Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud, vil ikke ha nullutslippssoner i det hele tatt. Han sier til NRK at man kan ikke gi MDG lillefingeren, da tar de bare hele hånda.

– Å åpne for dette er som å åpne en demning. Du starter veldig lite, og så brister hele demningen. Da kommer disse nullutslippssonene i bøtter og spann, sier Hoksrud.

Begrepet nullutslippssoner er forøvrig misvisende. Også el-biler fører til klimautslipp, selv om det er stor uenighet om hvor mye. Og enkelte i MDG er heller ikke særlig begeistret for el-biler.

Les også: Mdg-politiker ut mot elbiler: – Medfører utslipp av mikroplast

NRK

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.