Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) med drastisk forslag for Oslo-trafikken. Foto: Ketil Bjærke / NTB

Oslo Ap og Raymond Johansen vil forby fossilbiler i hele Oslo innen 2030. Dette får FrP til å frese, de mener Ap i Oslo nå styres mer eller mindre av MDG.

Nylig skrev Dagsavisen at et flertall av programkomiteen i Oslo Ap, med byrådsleder Raymond Johansen i spissen, ønsker å forby fossilbiler i Oslo innen 2030.

Dette er et temmelig drastisk og radikalisert forslag, da det omfatter hele byen, fra Stovner i nord, til Holmlia i sør, til Karihaugen i øst og til Lysaker i vest. Flere hundre tusen bilister vil berøres av forbudet.

Her er det ikke snakk om noen ring 1,2 eller 3. Absolutt hele byen vil rammes.

Begrunnelsen for utspillet er at Ap nå hevder at Oslos såkalte klimamål om å bli en utslippsfri by i 2030, avhenger av å få en utslippsfri bilpark.

Utspillet har skapt reaksjoner, og flere mener dette er ren MDG-politikk fra Aps side.

Ikke minst reagerer Frp på en stadig mer ytterliggående politikk fra Aps side, ifølge Dagsavisen . Ap har nå kapitulert som selvstendig parti, og overgitt hele samferdselspolitikken til MDG, er oppsummeringen fra Frp:

– Dette er Oslo Aps endelige knefall for MDG. Nå gir Oslo Ap helt opp samferdselspolitikken, sier bystyrerepresentant for Frp og favoritt til å bli Frps byrådslederkandidat, Lars Petter Solås.

Det er hårreisende at Oslo Ap velger å programfeste et forslaget om å fjerne alle fossilbiler, mener Frp-politikeren:

– Oslo Ap har gitt MDG omtrent alt de har ønsket seg i 7 år, og ved å ta dette inn i sitt eget program har Ap gått helt vekk fra det de en gang var. De har overgitt hele samferdselspolitikken til MDG i et håp om å berge byrådssamarbeidet etter neste valg, sier Solås.

Han legger til:

– Det vi har sagt er at vi er for utslippskutt som monner uten å plage folk unødvendig. Jorda har bare en atmosfære, vi har ikke noe eget klima for Norge eller Oslo. Derfor er klima- og utslippspolitikk best håndtert på nasjonalt plan. Der kan man finne utslippskutt som monner uten at det bare er symbolpolitikk, sier Solås til Dagsavisen

Pisk mot folk flest

Ifølge Solås og Frp vil et slikt forslag som Ap nå kommer med, i stor grad gå utover folk med dårlig råd:

– De som blir nektet å kjøre bil i Oslo med et sånt forbud er de samme som sliter med å bytte ut bilen med elbil. Ap i regjering sørger nå for at prisene på elbiler skyter i været, og samtidig setter de bompengene opp for elbiler. Dette har ingen sammenheng med å gjøre samferdselspolitikk mer rettferdig. Snarere tvert imot, dette er å bruke pisk mot folk flest.

Hos mange Ap-velgere i områder eksempelvis i Groruddalen og Oslo syd, vil forslaget bli møtt med motstand. Det vil  ikke bidra til å styrke oppslutningen om et Arbeiderparti som allerede sliter med å holder seg over 20 prosent i oppslutning.

De velgere som vil juble for ideen, stemmer i stor grad på partier om MDG, SV og Venstre. Her er det lite å hente for et mer «klimaekstremt» Ap. Partiet risikerer trolig å miste temmelig mange stemmer på dette.

Blant en del vil det også bli stilt spørsmål ved realismen i forslaget.

Det handler her om mange titusener av Oslo-innbyggere som skal bli nødt til å kvitte seg med sine ofte nyere bensin- og dieselbiler, og eventuelt anskaffe kostbare elbiler. Hvor god miljøpolitikk er det å bytte ut en hel bilpark av fullt funksjonelle kjøretøy?

Det vil også oppstå betydelige praktiske utfordringer, ikke minst med tanke på lading av alle disse nye elbilene.

For det vil kreves enorm utbygging av ladestasjoner, og ikke minst vil det være behov for store mengder strøm som allerede per i dag er mangelvare i Norge.

Man må spørre seg: Er dette virkelig alvorlig ment fra Ap, eller bare spill for galleriet? Tror de selv at dette er dette er mulig? Selv om Raymond Johansen er godt oppe i årene, undres man på om det har vært noen voksne med på beslutningen

Mye taler uansett for at Oslo Ap og Raymond Johansen skyter seg selv i foten ved å bli en kloning av MDG i slike spørsmål.

Les også: 

Arbeiderpartiet får dårligste snittmåling på over 20 år

Viktige bøker! Bestill fra Document forlag:
Kjøp Kents bok her!

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.