Torsdag kveld vedtok kommunestyret i Austrheim i Nordhordland i Vestland fylke å si ja til lokal kjernekraft.

– Kjernekraftverk er et positivt tiltak inn mot et grønt skifte, mener lokalpolitiker Kristoffer Myklebusthaug (H).

Aksjeselskapet Norsk Kjernekraft, med mangemilliardæren Trond Mohn som største eier, får dermed drøfte planer om å etablere et lite kjernekraftverk i kommunen, skriver NRK.

Dette til tross for at Stortinget i fjor vår stemte ned to forslag om å bygge kjernekraft på norsk jord.

Kraftverket som Norsk Kjernekraft planlegger, er svært mye mindre enn «gamle» kjernekraftverk. Det er på størrelse med et fotballstadion og vil kunne gi strøm til 160.000 husstander.

Til sammenligning kan de omstridte vindturbinene på Fosen forsyne 170.000 med strøm.

I likhet med  Norsk Kjernekraft AS mener Austrheim-ordfører Morten Sognnes​​​​​ (H) at det er feil å sammenligne dagens kjernekraftteknologi med den på 1970-talet.

– Jeg har fått inntrykk av at det nå er effektivt og trygt og sannsynligvis litt mer effektivt enn det som var før, sier han.

Kommunen har også blitt forespeilet et par hundre permanente arbeidsplasser på kjernekraftverket, i tillegg til dem som kommer i forbindelse med byggingen og synergieffekten for andre virksomheter i nærheten.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.