Boligmangel og slitasje på tjenestene som jobber tett på flyktningene er viktige årsaker til at kommunestyret i Luster vil ta imot færre flyktninger enn før.

Kommunen har fulgt IMDI (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet) sine ønsker tett og har tatt imot rundt 90 flyktninger i året fra 2022. Politikerne ventet at forslaget fra IMDI for 2024 skulle bli lavere, men det økte i stedet til 95.

Det ble for mange for formannskapet.

De sa seg enig med Geir Arve Sandvik (H), som mente kommunen har godt av en pust i bakken fra det intense mottaksarbeidet. Kommunestyret vedtok innstillingen om å kun bosette 50 i år. Samtidig holdes døren på gløtt for en ny vurdering til sommeren, melder Porten.no (betalingsmur).

Positive politikere innser realitetene

Ifølge ordfører Andreas Wollnick Wiese (Sp) er stemningen blant politikerne unisont positiv til å ta imot alle IMDI ønsker å tildele.

– Me ønskjer å ta imot så mange som me vert oppmoda om å gjera, men me ønskjer ikkje å utfordra tenestene som dei same flyktningane er avhengige av.

Også SV lettet over vedtaket

SV-politiker og miljøterapeut i Flyktningetjenesten, Liv Endresen, er lettet over at kommunestyret trakk i bremsen.

Fra talerstolen i kommunestyret skildret hun en krevende hverdag for hjelpeapparatet som jobber tettest med mottak og integrering. Mange av de nyankomne har høyt stressnivå. De får opphold i ett år av gangen, og svært mye må gjøres på kort tid for både av kommuneansatte og flyktningene selv.

– I fjor busette kommunen 96 flyktningar, og bak det talet er det menneske som kjem frå krig. Dei berer med seg ulike kjensler av stress, traumer, utolmod og usikkerheit […]

– Det melder seg ein viss slitasje i tenestene, og det er behov for å redusera belastninga. Me må kunna ta vare på dei me allereie har busett og skapa eit verdig tilbod for dei, samstundes som me tek vare på dei som jobbar i tenestene, seier Endresen.

Ønsker tilflyttere, mangler boliger

Dårlig tilgang til boliger var avgjørende for vedtaket, til tross for at kommunen er full av det lokaljournalisten beskriver som «små bygder med behov for tilflytting».

– Det betyr store verdiar for dei mange små bygdene at ein får auka folketalet. Me treng fleire folk, fleire hender og meir kompetanse i kommunen, seier Marianne Bugge (Sp).

Hun lurer videre på om det ikke kan tenkes mer utenfor boksen:

– Det står framleis mange tomme hus rundt i bygdene. […] Kan ein tenkja seg gulrøter, lokka og lura, til dømes i form av billegare straum? føreslår Bugge.

Kommunestyret vedtok ingen fremdriftsplan for dette forslaget.

Luster, som arealmessig er blant de største kommunene i landet, ligger foten av Jotunheimen og Jostedalsbreen og hadde i 2023 bare 5300 innbyggere. Det ble født 53 nye innbyggere 2023, noe som ga et lite fødselsoverskudd på 4 personer.

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.