Drammen har bestemt at de kun skal ta imot ukrainske flyktninger. Det kan de ikke, mener statsråd Tonje Brenna.

I formannskapet i forrige uke foreslo flertallspartiene Høyre, Frp, KrF og Pensjonistpartiet at Drammen kun skal ta imot ukrainske flyktninger.

Det skapte sterke reaksjoner. Innvandrerrådet mente blant annet at det var «diskriminerende».

Tirsdag kveld gikk flertallet i kommunestyret inn for dette, med 29 mot 28 stemmer, skriver NRK.

Men arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier at kommunen ikke har lov til å gjøre dette.

– Kommunene kan ikke stille krav til flyktningenes nasjonalitet eller familiesituasjon. Kommunene og staten må samarbeide om å få bosatt alle som får lovlig opphold i Norge, sier hun.

Drammen er en av Norges mest multikulturelle byer, med innbyggere fra hele verden. Selv om politikerflertallet ønsket ukrainske flyktninger framfor andre, kan det altså være lovstridig.

– Vi skal ikke sette grupper opp mot hverandre. Regjeringen fortsetter å styrke integrering i Norge og bidrar til at kommunene kan fortsette det gode arbeidet med bosetting, sier Brenna.

Flertall i Drammen kommune ønsker stans av flere flyktninger med ikke-vestlig bakgrunn

Det mangler heller ikke på flere kritiske stemmer fra venstresiden.

– Jeg får meldinger om at det Drammen gjør nå, er flaut, sier Emilie Ovnerud (V).

– Dette er en skam for Drammen, det er flaut å se hvilken vei Drammen går når det gjelder bosetting av flyktninger, sier Tony Burner (SV).

– Jeg tror de kommer til å få beskjed fra Statsforvalteren om at dette vedtaket er ulovlig, og at saken må komme tiibake til kommunestyret. Men skaden er allerde skjedd, for dette var en kamp om Drammens sjel. Hva slags kommune ønsker vi å være? Og flertallet i kommunestyret sier vi skal være snevrere og lite inkluderende, sier Eivind Knudsen (Ap).

Simon Nordanger (Sp) har kalt det systematisert rasisme.

Jon Helgheim (Frp) har forsvart det med et ønske om god integrering, og at ukrainere er enklere å bosette enn en del andre flyktninger.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.