Foto: Forsvaret.no

Over 1000 soldater fra Ukraina får norsk militær opplæring i Storbritannia. Regjeringen har vedtatt at i alt 150 instruktører skal inn i dette arbeidet, sammen med instruktører fra flere andre allierte land.

De deltar i Operasjon Interflex, som skal bidra til styrkeoppbygging og militær utholdenhet i Ukraina. Den første kontingenten har for lengst avsluttet oppdraget. Kontingent nummer to er i gang, og den tredje gruppen får sin opplæring senere i vår – frem til sommeren.

Operasjonen er basert på et britisk initiativ, og opplæringen foregår i et forblåst område i det nordlige Storbritannia.

«Jord og himmel går i ett»

«Et fascinerende, flatt og forblåst månelandskap hvor jord og himmel går i ett», skriver Stein Cato Nybakken på Forsvarets nettside Forsvaret.no 1. april. Til alles overraskelse og forargelse hadde den siste snøen bitt seg fast så sent som i begynnelsen av mars.

Operasjon Interflex har pågått siden høsten 2022, men har så langt vært et underkommunisert tema i mediene. Fra norsk side er det Heimevernet som har fått ansvaret for å lede innsatsen. Flere nye kontingenter er planlagt, ifølge magasinet Veteran, som utgis av Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO).

Mennene fra Ukraina får fem ukers grunnleggende soldatutdanning før de skal hjem for å delta i kampene. Noen har allerede erfaring fra den ukrainske fronten, mens andre knapt nok har håndtert et våpen.

Det er dermed en temmelig ulik militær erfaring de stiller opp med. Men instruktørene tar det som en del av utfordringen.

«Nordmennene føler ansvar»

De aller fleste norske soldater som deltar i Operasjon Interflex, er rekruttert fra Heimevernets styrkestruktur.

Heimevernssjef Elisabeth Michelsen har vært i Storbritannia og sett på opptreningen. Hun har fortalt til Forsvaret.no at hun er imponert over ukrainernes vilje til å kjempe. Hun har samtidig latt seg imponere av innsatsen som gjøres for å hjelpe dem. – De norske soldatene som deltar fra ulike deler av Forsvaret, er profesjonelle og føler ansvar, sier Michelsen.

Kan fortsette til ut 2024

Ifølge Forsvaret.no vil norske instruktører jobbe med nye grupper av ukrainske soldater så lenge som ut 2023. Men Heimevernet er forberedt på at oppdraget kan bli utvidet til ut 2024.

Parallelt med innsatsen i Interflex bidrar Norge i år med opplæring av ukrainsk militærpersonell på andre områder. Det omfatter opplæring i Litauen av ukrainske eksplosivryddere, samt fagutdannelse i Norge innenfor feltene sanitet, skarpskyting og lagførerledelse.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.