Norsk befal er i full gang med å trene opp sivile ukrainere til kamp mot russerne. Det norske treningsbidraget i Storbritannia har ingen sluttdato.

– Det vi lærer bort, er norsk rekruttkurs kokt ned til å overleve og drepe fienden, sier Lars, som er nestkommanderende for de norske instruktørene, til NTB. Av sikkerhetsgrunner vil han bare omtales med fornavn.

Heller ikke hvor treningen foregår, får vi melde, bare at det er «på en militærbase i Nord-England».

På bare fem uker skal ukrainere få våpentrening og kunnskap om hvordan overleve i felt. Britene har gitt ukrainere grunnopplæring siden juni, men nå har de bedt flere andre land om å bidra. Norge har meldt seg og har satt av 15 millioner kroner og sendt om lag 60 instruktører som skal trene rundt 200 ukrainere før jul.

– Det er ikke satt noen sluttdato. Det vil pågå framover uten at vi har satt noen endelige rammer. Behovet er jo stort, dessverre, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til NTB.

Han håper han kan besøke det norske treningsbidraget i Storbritannia senere.

Sverige skal trene ukrainske soldater

Generalmajor Elisabeth Michelsen, som er sjef for Heimevernet, besøkte de norske instruktørene på den britiske basen torsdag.

Det er Heimevernet som har fått ansvar for oppdraget, men foreløpig kommer instruktørene fra Hærens hurtige reaksjonsstyrke, hovedsakelig Telemark bataljon Brigade Nord.

– Vi er klare til å utvide oppdraget hvis det skulle kreves, sier Michelsen til NTB.

Om lag 7.000 ukrainere har allerede vært gjennom basistreningen på ulike militærbaser i Storbritannia. Målet er å trene ytterligere 3.000 før jul, og neste år har britene planer om å trene 19.000 soldater.

Etter jul vil Heimevernet stå for det meste av den norske treningen, og det er planer om å sende to kontingenter med opptil 75 instruktører fram til sommeren.

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.