Norge skal trene ukrainske marinesoldater og treningen begynner til våren. Sammen med Storbritannia har Norge forpliktet seg til å hjelpe til å bygge opp den ukrainske marinen. Ukraina senket nylig et russisk landgangsfartøy utenfor Krim. Norge risikerer å komme i direkte konflikt med Russland.

– Norge stiller med etterspurt kompetanse i verdenstoppen. Vi har utviklet et godt forhold til ukrainske marinesoldater gjennom trening i Norge. Nå tar vi dette samarbeidet videre og etablerer et særskilt treningsopplegg, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Norske soldater skal trene ukrainske marinesoldater i småbåtoperasjoner. Målet er å bidra til at handelsrutene i Svartehavet kan holdes åpne.

I tillegg vil Norge donere gummibåter og utstyr for om lag 60 millioner kroner.

Treningen vil i første omgang vare om lag ett år i samarbeid med allierte nasjoner. Det skal starte opp i Nederland.

– Vi må hjelpe Ukraina i arbeidet med å holde handelsrutene i Svartehavet åpne. Målet er å styrke Ukrainas sjøforsvar og forbedre Ukrainas evne til å operere langs egen kyst, sier forsvarsministeren. (NTB)

Ukraina har gjennomført flere suksessfulle senkinger av russiske skip i Svartehavet, senest denne uken. Russland svarer med angrep mot ukrainske mål. Det er lett å se for seg at det kan føre til en eskalering som Norge vil være en del av.

Forsvarsdepartementet sier Norge skal trene Ukraina i «småbåtoperasjoner», et annet ord for sabotasje. Ukraina har ikke gitt opp målet om å gjenerobre Krim.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.