Soldat på jobb på Oslo lufthavn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Soldater fra Heimevernet er sendt til flere grenseoverganger. Militære mannskaper er allerede i kveld operative ved grensen mot Sverige.

Foreløpig er det innkalt 300 soldater fra flere heimevernsavdelinger. Oppdraget vil vare frem til 26. mars. Opplysningene bekreftes av forsvaret, melder NRK.

– Det vil bli innført strengere grensekontroll. Forsvaret vil støtte gjennomføringen av dette. Det vil bli iverksatt så snart det lar seg gjennomføre med soldater fra Heimevernet, sier pressetalsmann for Forsvarssjefen, Frank Sølvsberg til NRK.

I helgen vedtok regjeringen at alle utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge skal bortvises på grensen.

– De første soldatene er på vei ut allerede fra tirsdag kveld. De støtter politiet med kontroll ved grenseoverganger mot Sverige og Finland, sier Per Gunnar Grosberghaugen. Han er pressetalsmann for Heimevernet.

Innsatsen vil bli trappet opp fra onsdag morgen. Soldatene skal være operative ved et betydelig antall grenseoverganger i Innlandet, Trøndelag, Norland, Troms og Finnmark.

Heimevernssoldatene får begrenset politimyndighet, men skal være ubevæpnet. De kan gjennomføre pågripelser. HV-soldatene er under kommando av politiet.

– I tiden som kommer vil folk se at Forsvaret gir støtte til det sivile samfunnet. Det tror jeg de forventer, sier Elisabeth Natvig, sjef for Forsvarsstaben.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen er for tiden i karantene.

 

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.