Heimevernet avdeling HV-02 på vakt. Foto: Heiko Junge / NTB.

Mens milliardene ruller til bistand og klima, er det akutt pengemangel i viktige samfunnssektorer. Nå kommer det alarmerende nytt om Heimevernet. Det er fare for at man snart ikke har skudd å fyre av.

Det er nettstedet Aldrimer.no som i en temmelig kritisk artikkel beretter om «alvorlig ammunisjonsmangel i Heimevernet».

Beredskapslagrene for ammunisjon er i ferd med å gå tomme i Heimevernet. Det opplyser flere forsvarskilder. Situasjonen er av forsvarsledelsen karakterisert som «alvorlig», skriver Aldrimer.no.

Tilgangen til ammunisjon skal utover i 2021 ha blitt stadig dårligere for Heimevernet.

På grunn av stramme økonomiske rammer skal Heimevernet ikke ha råd til å kjøpe den ammunisjonen som er nødvendig. Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) har avvist kritikk mot mulig mangelfulle innkjøpsrutiner ved å peke på at det ikke kan foretas innkjøp dersom Heimevernet ikke har penger til å betale.

Og nå, allerede i september, er beredskapslagrene for ammunisjon i Heimevernet i ferd med å gå tomme, sier flere velinformerte forsvarskilder uavhengig av hverandre til Aldrimer.no.

Aldrimer.no beretter at forsvarssjef Eirik Kristoffersen internt skal ha karakterisert situasjonen i Heimevernet som «alvorlig». Men da nettstedets journalist kontaktet Forsvarsstaben med spørsmål om saken, ble opplysningene forsøkt dementert:

– Forsvaret har ammunisjon i våre beredskapslagre. Utover dette gir vi ikke ut informasjon om lagerbeholdninger», skrev en av Forsvarets talsmenn i en e-post til Aldrimer.no.

 

Snart bare løskrutt i børsene? Styrker fra Forsvaret og Heimevernet under NATO-øvelsen Trident Juncture. Foto: Heiko Junge / NTB.

Det er ifølge Aldrimer.no ikke noe nytt fenomen at Forsvaret sliter med ammunisjonsmangel. Driftsbudsjettene er knappe. Samtidig har forsvarsledelsen og regjeringen i årevis forsikret om at det er en prioritert oppgave å sørge for at norske soldater faktisk har noe å skyte med dersom de må i krigen.

– Det er ammunisjonskrise i Forsvaret. Lagrene er tomme for viktige ammunisjonstyper, opplyste ulike forsvarskilder til Aldrimer.no i august 2017. På det tidspunktet ville norske landstyrker kun ha nok ammunisjon til maks et par dagers strid.

– Vi er i «deep shit» hvis det skjer noe, sa en forsvarskilde.

Nå skal dette problemet være spesielt merkbart, selv om det å besørge nok ammunisjon har blitt definert som en prioritert oppgave  stort sett i hele Erna Solbergs regjeringstid.

Fra ulike kilder hevdes det at problemene kan skyldes at Heimevernet har hatt mange ekstraoppdrag under pandemien, blant annet ved bistand til politiets grensekontroll.

Ifølge sentrale kilder i Heimevernet blir forsvarsgrenen, som er den som i dag har ansvaret for det territorielle forsvaret av Norge, bare delvis kompensert for ekstraoppdragene, skriver Aldrimer.no.

Samtidig som militære avdelinger med «ansvaret for territorielle forsvaret av Norge» er i ferd med å gå tomme for ammunisjon, bruker norske politikere mer penger enn noensinne på tiltak i andre land.

Norsk bistand nådde i fjor et rekordhøyt nivå, på nær 40 milliarder kroner. Få tror at en ny rødgrønn regjering vil ha noe brennende ønske om å redusere dette. Et nytt moment i bildet er at økende deler av bistanden nå skal knyttes opp mot temaet klima.

Les også:

Sløseriombudsmannen påpeker «naiv norsk bistandspolitikk»

 

Nå er den her! Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Nyt høsten med flere gode bøker, bestill i dag:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.