Klasserom i norsk skole. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Mens norske myndigheter øser ut stadig nye milliarder til såkalte klimatiltak og bistand rundt om i verden, forfaller vårt eget samfunn i økende grad. Store oppgaver står uløste.

Skolene er en av mange offentlige sektorer i Norge som lider under konstant pengemangel. Det er noe elever og lærere merker på kroppen hver eneste dag.

Over 800 skolebygg har store eller alvorlige avvik på ventilasjonssystemet slik at det påvirker inneklimaet i negativ retning, ifølge en ny rapport. Dette meldes av NTB.

En rapport fra Multiconsult viser at hele 14 prosent av skolebyggene, det vil si over 800 bygg, har store eller alvorlige avvik på ventilasjonssystemet, skriver Utdanningsnytt.

Det vil si at de enten mangler fullstendig ventilasjonsanlegg, eller at de har anlegg med stor sannsynlighet for funksjonssvikt og krav til utskifting innen fem år.

Det innebærer at over 13.000 lærere og 110.000 elever hver eneste dag tilbringer time etter time i klasserom med dårlig ventilasjon og dårlig luft.

Det går ikke bare utover læringsmiljøet, det kan være direkte helseskadelig på sikt.

I tillegg har ytterligere 31 prosent, det vil si over 1.800 bygg, vesentlige avvik og utilfredsstillende tilstand.

I Norge er lærere er blant yrkesgruppene som i størst grad rapporterer om inneklimaproblemer på jobben, viser tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt.

Det finnes andre sektorer som generelt prioriteres høyere enn selv de mest prekære oppgaver i vårt eget samfunn:

Nylig la den rødgrønne regjeringen frem sitt statsbudsjett der er satt av 43,8 milliarder kroner til bistand i 2023. Det er en økning på 2,5 milliarder kroner fra årets budsjett.

Les også: 

Statlig bistand bør avskaffes

Viktige bøker! Bestill fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.