Foto: Gorm Kallestad / NTB

Mer enn 150 britiske skoler er blitt beordret til å stenge skolebygg som anses å være i så dårlig stand at de kalles «utrygge».

Det vekker oppsikt at Storbritannia har vanskjøttet vedlikeholdet av sine skoler i den grad at hele 150 skoler nå er nødt til å stenge undervisningsbygg. I mange tilfeller må hele skoler stenges ned.

Det skjer kort tid før et nytt skoleår sparkes i gang i Storbritannia, noe som har vekket sinne hos foreldre og lærere, melder NTB.

Det reageres på mangel på prioriteringer og midler til skolesektoren:

– Myndighetene har kastet bort verdifull tid i månedsvis ved å skjule denne krisen, tid de burde brukt til å fikse de utrygge skolebyggene, sier forbundsleder Mike Short i fagforbundet Unison.

Så mye som 156 skoler er omfattet av vedtaket fra det britiske utdanningsdepartementet om å stenge skolebygg fordi det er fare for at de skal kollapse.

Vondt blir dermed verre i det britiske skolesystemet, som fortsatt jobber med å hente seg inn etter konsekvensene av stengte skoler under pandemien. I år har skolene også vært preget av seks måneder med skolestreiker.

Inntrykket av at fasilitetene i skolene er i ferd med å bryte sammen, føyer seg inn i rekken av utfordringer i skole- og utdanningssektoren for statsminister Rishi Sunak i forkant av valget neste år.

Utdanningsminister Gillian Keegan forsøker å roe gemyttene ved å påpeke at de stengte skolebyggene ikke nødvendigvis vil føre til at elever ikke kan komme på skolen. For i mange tilfeller gjelder mindre bygg.

Men i noen tilfeller gjelder det hele skoler som dermed må stenges og inntil videre ta ut av systemet. Tusenvis av elever, lærere og foreldre vil bli berørt.

Skoler anses som en type kritisk og grunnleggende infrastruktur i samfunnet, på linje med sykehus og andre sosiale institusjoner.

Nivået på vedlikehold og generell standard i disse sektorene sier gjerne noe om tilstanden i et lands offentlige økonomi. For Storbritannia er ikke dette et oppløftende signal i så måte.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.