Mobiltelefoner, nettbrett og smartklokker vil i stor grad være forbudt i nederlandske klasserom fra neste år, opplyser Nederlands regjering.

Det blir kun tillatt å ta med enheter dersom de er nødvendige i den konkrete undervisningen, for eksempel til opplæring i digitale ferdigheter. Målet med forbudet er å begrense forstyrrelser i timene. (NTB-Reuters)

Forbudet er utarbeidet gjennom en avtale mellom regjeringen, skolene og relevante organisasjoner. Skolene organiseres forbudet etter egne ønsker, men regjeringen sier de vil innføre lovverk hvis ikke resultatene blir synlige innen neste sommer.

– Selv om mobiltelefoner er vevd inn i livet vårt, hører de ikke hjemme i klasserommet, sier utdanningsminister Robbert Dijkgraaaf i en uttalelse.

– Elevene må få mulighet til å konsentrere seg, og de må gis mulighet til studere skikkelig. Vitenskapelige undersøkelser viser at mobiltelefoner er et forstyrrende element. Det må vi beskytte elevene mot.

Ifølge Dutchnews var det et klart flertall av lærere i fagforeningen AOb som støttet et slikt forbud. Særlig blant lærere på ungdomstrinnet var et forbud høyt ønsket, der sa hele 73 prosent av lærerne ja til forslaget.

– Dette er et krystallklart resultat, sier Jelmer Evers, som er ansvarlig for ungdomstrinnet for AOb.

– Våre medlemmer sier at mobiltelefoner har en negativ effekt på elevenes konsentrasjonsevne. Og dette påvirker igjen effektiviteten av undervisningen.

Skoleledere har litt annerledes innstilling, ifølge en undersøkelse tidligere i år. Over halvparten av skoleledere mente at dette burde avgjøres av den enkelte skole, og at skolene enkelt kan håndtere dette uten at staten blander seg inn.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.