Kårstø prosessanlegg i Nord-Rogaland. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Heimevernet skal bistå med sikring av Kårstø gassbehandlingsanlegg i Tysvær, Kollsnes prosessanlegg i Øygarden og industriområdet Mongstad i Nordhordland.

NTB melder om at den «gode, gamle» militærinstitusjonen Heimevernet nå kommer i rampelyset igjen, etter mange års relativt tilbaketrukket tilværelse i det norske forsvaret.

For etter at denne tidligere så viktige avdelingen gradvis er nedbygget de siste tiårene, har den brått fått ny aktualitet som følge av den spente situasjonen man nå opplever i Europa.

Sørvest politidistrikt bekrefter til VG at Heimevernet skal bistå som vaktavdeling ved Kårstø gassbehandlingsanlegg.

– Vi har bedt om bistand fra Heimevernet. Det blir iverksatt i morgen, sier stabssjef Håkon Strand i Sørvest politidistrikt.

Visepolitimester Ingmar Farstad i Møre og Romsdal politidistrikt vil ikke gå konkret inn på alle anleggene det dreier seg om.

– Vi har flere landbaserte anlegg i Møre og Romsdal. Det er ingen hemmelighet at Nyhamna er sentral. Per i dag er det politiet som har vaktholdet, men vi har sendt en anmodning om bistand til Forsvaret om hjelp til dette. Det driver vi lokalt og rigger til nå, sammen med heimevernsdistrikt 11, sier visepolitimester Ingmar Farstad.

Også i Vestland skal Heimevernet bistå.

Vest politidistrikt har bedt Forsvaret om bistand til å sikre gassanlegget på Kollsnes og har nå fått beskjed om at Heimevernet skal bidra, skriver Bergens Tidende.

– Status er vi har vakthold der fra før, men nå har vi fått beskjed om at vi får bistand fra Forsvaret. Det har vi avtalt, sier Gustav Landro, stabssjef i Vest politidistrikt.

Han kan ikke si når Heimevernet overtar og beretter at de skal ha et møte søndag for å bestemme det endelig.

Landro presiserer at det ikke er rettet noen direkte trusler mot anleggene, men at det likevel er behov for mer synlighet og politinærvær i området.

Heimevernet (HV) er en nasjonal beredskaps- og innsatsstyrke, og består i dag av ca. 40 000 soldater fordelt på 11 HV-distrikter.

Tidligere hadde den langstrakte kystnasjonen Norge også et eget sjøheimevern, men det ble nedlagt i 2017, da norske politikere mente at det ikke lenger var behov for noe slikt.

 

To viktige bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.