Hjelpen er verdt til sammen 1,7 milliarder danske kroner – tilsvarende 2,7 milliarder norske kroner etter dagens kurs – og ble kunngjort tirsdag.

Da var et bredt politisk flertall blitt enig om støttepakken under et møte i Folketinges utenrikskomité.

– Vi vet at russerne har forskanset seg i de okkuperte områdene i Ukraina med skyttergraver, minefelt og andre hindringer som skal stanse en ukrainsk offensiv, sier fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen i en pressemelding.

– Materiellet i gavepakken er viktig for å bane vei for ukrainske kampvogner og det pansrede infanteriet i frontlinjen, tilføyer han.

Fra Irak til Latvia

Tirsdag ble det også klart at Danmark reduserer sin militære tilstedeværelse i Irak og i stedet satser flere krefter på Baltikum.

Landet tilbyr Nato en bataljon på 700–1200 soldater som skal sendes til Latvia fra midten av 2024, ifølge Lund Poulsen. Her skal den være utplassert i fire til seks måneder hvert år.

Tilbaketrekkingen av danske styrker fra Irak begynner noen måneder tidligere, i begynnelsen av 2024.

– Imponerende kampånd

Årsaken til omprioriteringen er Russlands invasjon av Ukraina.

Med den siste militære støtten er den samlede danske støtten til Ukraina oppe i nesten 11 milliarder danske kroner, eller 17,5 milliarder norske kroner.

– Den ukrainske kampånden er imponerende. Ukraina kjemper for hele Europas sikkerhet, og behovet for militær støtte er fortsatt akutt, sier utenriksminister Lars Løkke Rasmussen.

– Det merket jeg selv da jeg i forrige uke møtte min ukrainske utenriksministerkollega i Odesa, føyer han til.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.