Samtidig som den tyske regjeringen og opposisjonen i Tyskland har blitt enige om å bruke 100 milliarder euro på å fornye landets forsvar, så har de ikke oppholdt løftet om å levere tunge våpen til Ukraina.

De politiske forhandlingene om å øke forsvarsbudsjettet i Tyskland har pågått i ukevis. Tyskland ble i flere år kritisert av Donand Trump for ikke å oppfylle Nato-målet om å bruke 2 prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar. I 2020 truet Trump med å trekke 12.000 amerikanske soldater ut av Tyskland, hvis de ikke økte betalingene til Nato. Denne beslutningen unnlot den tyske regjeringen å informere sine innbyggere om. Og Biden-administrasjonen la Trumps beslutning på is.

«Tyskland er et velstående land, og de må betale,» sa Trump. «De skyldte oss milliarder av dollar, milliarder av dollar til NATO. De burde betale regningene sine. Hvorfor skal vi forsvare land og ikke bli refundert?»

To år senere har Ukraina-invasjonen endret stemningen i Tyskland og forsvaret forsterkes. Pengene skal finansieres ved å øke statsgjelden og dette krevde en endring i en såkalt «gjeldsbrems»-regel i den tyske grunnloven, som setter grenser for hvor mye regjeringen kan låne. For å få til denne endringen var det nødvendig med to tredelers flertall i nasjonalforsamlingen.

The Times    Dw   Financial Times

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.