En intern etterforskning i BBC har avslørt at dokumentarprogrammet «Panorama», kom med en rekke falske påstander om global oppvarming. Programmet med tittelen «Wild Weather» ble sendt i november i fjor for å sammenfalle med klimakonferansen COP26, og utløste to klager som ble undersøkt av BBCs Editorial Complaints Unit (ECU), Englands svar på kringkastingsrådet.

«Wild Weather» ble presentert av BBCs egen klimaredaktør Justin Rowlatt som kategorisk slo fast at dødsfall over hele verden økte på grunn av ekstremvær forårsaket av klimaendringer, og hevdet at Madagaskar var på randen av den første hungersnøden forårsaket av klimaendringer. ECU slår nå fast at dette ikke var sant og at andre faktorer var involvert. Det melder Daily Mail i dag.

Introduksjonen av Wild Weather sa at «dødstallet stiger rundt om i verden og prognosen er at verre er i vente». ECU sa at dette risikerte å gi inntrykk av at antallet dødsfall fra ekstreme værrelaterte hendelser økte, og påpeker at en fersk rapport fra Verdens meteorologiske organisasjon viser det motsatte: Antall dødsfall forårsaket av værrelaterte katastrofer som flom, stormer og tørke, har falt pga. av forbedrede tidlige varsler og katastrofehåndtering.

ECU vurderte også språket som ble brukt i programmet om tørke. De var enig i bevisene som viste at Sør-Madagaskar hadde hatt lavere sesongmessig nedbør enn gjennomsnittet de siste årene og bemerket at reporterens språk speilet det som ble brukt av FNs World Food Programme. Men ECU la til:

«Uttalelsen om at Madagaskar var på randen av verdens første klimainduserte hungersnød ble presentert uten forbehold, mens andre bevis tilgjengelig før sending antydet at det var flere faktorer som bidro betydelig til mangelen på mat.»

BBC News har godtatt avgjørelsen fra ECU og publisert en offentlig beklagelse. BBCs Editorial Complaints Units avgjørelse står i skarp kontrast til NRK og kringkastingsrådet, hvor klager på ensidig klimapropaganda fra NRKs «klimaredaksjon» og deres «nullpunkt mot falsk balanse»,  har en tendens til å forsvinne. November i fjor publiserte nettsiden Værstat.no en gjennomgang av NRKs artikkel «Slik blir klimaet i din kommune» og konkluderte med at artikkelen var villedende og inneholdt grove faktafeil. NRK tok ingen selvkritikk og viste til at eksperter har kvalitetssikret påstanden – uten å ville opplyse navn og bakgrunn på disse.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.