Kristin Helle-Valle er leder for Litteraturhuset i Bergen, og takker nei til å innføre de nye retningslinjene for bokbransjen, som har som mål å begrense seksuell trakassering.

Den nye «verktøykassen» er utarbeidet av ti organisasjoner, og tok utgangspunkt i en kartlegging som viste problemer med seksuell trakassering.

Helle-Valle er positiv til nye retningslinjer for varsling. Men de tilhørende retningslinjene, som først ble presentert som «regler» i januar er hun kritisk til. Hun frykter at subjektive følelser vil ta overhånd.

– Vi kan ikke påta oss ansvar for at folk ikke skal bli krenket. Jeg synes regelverk for oppførsel er naivt og barnslig i en voksenverden. En ting er å følge dem selv. En annen ting er å kreve det fra andre. Det finnes lovverk for å ivareta dette, sier hun til Aftenposten.

Men Heidi Austlid fra Forleggerforeningen er svært fornøyd med de nye retningslinjene.

– Vi kunne ikke sitte passivt å se på tallene vi fikk i fjor. Dette er et kjempeløft, og vi skal være kjempefornøyde med oss selv.

I fjorårets kartlegging svarte 15 prosent at de hadde vært utsatt for seksuell trakassering eller uønsket seksuell oppmerksomhet de siste to årene.

Hva er uønsket seksuell oppmerksomhet? Hvordan kan man tilnærme seg en person av et annet kjønn uten å risikere at oppmerksomheten er uønsket?

De nye retningslinjene skal forebygge, bevisstgjøre og sørge for at man ikke misbruker posisjonen sin for å oppnå seksuell oppmerksomhet. Det skal heller ikke være drikkepress.

Føler voksne mennesker på drikkepress? Da er man ikke voksen.

«Uønsket berøring, samt spredning av nakenbilder, porno og annet krenkende materiale» er ikke tolerert.

Hva betyr uønsket berøring? Selvsagt skal man ikke klå på andre mennesker uten samtykke. Men hva hvis man tar på en arm, som et vennlig kjærtegn, dette gjorde min nåværende kone med meg for mange år siden.

Hvordan visste hun at dette var ønsket? Det visste hun ikke. Hva med disse manneklemmene som har blitt så trendy? De er uønsket av meg, men jeg blir allikevel utsatt for dette, uten at jeg inntar fosterstilling og skriker om seksuell trakassering.

Hva er «annet krenkende materiale?» Det er umulig å vite under nåtidens pågående krenkefest, hvor man blir erklært persona non grata hvis man påpeker at kun kvinner menstruerer og kan føde barn.

– Folk har enormt med meninger i bokbransjen. Flere spør om behovet for slike «regler» eller hva man vil kalle det, og om dette ikke er dekket av lovverket. Da viser jeg til kartleggingsundersøkelsen, sier Ingvild C. Herzog. Hun er daglig leder i Norsk forfattersentrum.

I utkastet som Helle-Valla fikk se i januar fant hun to «regler» som nå er tatt ut:

  1. Vær bevisst på hvordan humor og komplimenter kan oppfattes ulikt og vær varsom med å bruke kallenavn på andre, og å kommentere andres utseende. Vis respekt for andres intimgrenser.
  2. Vis respekt for andres egenart og identitet, kjønn og kjønnsuttrykk, seksuell orientering, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn. Vær forsiktig med bruk av begreper som kan være stigmatiserende.

Det var særlig disse reglene Helle-Valle reagerte på. Men hun er heller ikke fornøyd med den reviderte.

– Det som er farlig er at retningslinjene er så vage. Kan hvem som helst påberope seg å være krenket? Folk er ulike, sier hun.

Humor har dårlige kår i det postmoderne helvete vi lever i. Vage regler gjør det umulig å ikke trå feil. Å gi et kompliment er kun lov når det er ønsket. Skal det bli slik at vi ikke kan gi et kompliment uten at vi har fått ordre om det fra mottageren?

Offermentaliteten dyrkes frem, de svake blir de nye keiserne. De er helt uten klær, men du har ikke lov til å ta noen bilder. Og hvis du peker på den skrikende mangelen på klær, så utsetter du noen for krenkelser. Rett i fengsel, som vi husker fra barndommens Monopol.

Ubehag skal renskes vekk fra livet, vi skal dulles med og snakke om kattunger og andre koselige ting. Selvsensur og frykt er siste mote. Ytringsfriheten ofres og erstattes med en krenkelseskultur som virker splittende.

Fri kunst og debatt blir skadelidende.

Selvsagt skal man forhindre og kritisere reell seksuell trakassering. Men ofte trekker disse folka seg unna når grusomhetene blir overtydelige. Ingen ville reagere når titusenvis av britiske jenter ble serievoldtatt av pakistanske muslimer. Man ville jo ikke skape rasisme og islamofobi. Da er det lettere å sørge for at nobelprisvinnere mister jobben på grunn av en dårlig vits.

– Det som er farlig er at retningslinjene er så vage. Kan hvem som helst påberope seg å være krenket? Folk er ulike, sier Herzog.

Ingen sa i fra om ofrene for den såkalte grooming-skandalen.

Helle-Valle er et friskt pust i denne debatten. Hun vil ikke henge opp noe regelverk på veggen i Bergen. Hvis en situasjon oppstår, så vil de ta tak i det, som voksne mennesker.

– Vi er ikke en ungdomsklubb eller en speidertropp, sier hun.

Kritisk til bokbransjens nye regler for sosial omgang: – Vi er ikke en ungdomsklubb 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.