Forskningsrådet har lovet 500 millioner kroner til det såkalte Fellesløftet, som de forventet ville bli dekket inn av ekstra midler. Men forskningsminister Ola Borten Moe (Sp) sier nei.

Det dreier seg om 40 forskningsprosjekter som er blitt lovet penger, og Forkningsrådet forventet en ekstrabevilgning fra Kunnskapsdepartementet som skulle dekke inn dette, skriver Khrono.

Bevilgningen kommer vanligvis hvert fjerde år, men i år kom den ikke. Forskningsrådet har dermed lyst ut prosjekter uten å ha økonomisk dekning for dem.

Flere forskere føler seg lurt, siden pengene de har blitt lovet, uteblir. Administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit, beskrev i forrige uke situasjonen som «uholdbar». Nå håper hun at budsjettforhandlingene vil løse problemet.

Statsråd Ola Borten Moe er enig i at situasjonen er uholdbar, og sier Forskningsrådet må omfordele 500 millioner kroner i sine egne budsjetter, skriver Aftenposten. For det kommer ingen ekstrabevilgning fra statsråden.

– Nei, det har en konsekvens å love bort penger man ikke har. Det er som kjent Stortinget som er bevilgende myndighet i kongeriket. Dét bør ikke være noen nyhet for Forskningsrådet heller

Statsråden bekrefter at den klare meldingen er å tolke som en instruks om at de ventende forskningsprosjektene skal finansieres.

Statssekretær Oddmund L. Hoel (Sp) i Kunnskapsdepartementet uttalte seg til Forskerforum søndag. Han mener Forskingsrådet må bære ansvaret.

– Jeg skjønner svært godt at dette er frustrerende for forskerne som kan kjenne seg lurt av Forskningsrådet. Vi understreker at dette er utlysninger som kom før statsbudsjettet ble lagt fram og som Forskingsrådet ikke kunne vente å få løyvinger til.

Flere av forskerne som har fått bevilget penger som de nå venter på er utlendinger.

Fellesløft-tildelingen er et spleiselag hvor universitetene og Forskningsrådet tar halve regningen hver. Fellesløftet kommer hvert fjerde år, og dette er Fellesløft 4.

De tre foregående Fellesløft har utløst ekstrabevilgning fra departementet. Men slik blir det ikke i år.

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.