Ola Borten Moe sier på en pressekonferanse nettopp at han går av som statsråd.  Regjeringen mister en av sine dyktigste statsråder.

Borten Moe fremstilles som omstridt, skriver Tone Sofie Vaglen i en kommentar for NRK. Men hun skriver også at det vil skape et stort problem for Jonas Gahr Støre at to av hans statsråder havnet i habilitetstrøbbel før sommeren, rett før en valgkamp.

Ola Borten Moes sak framstår mer alvorlig enn habilitetssakene til statsrådskollegene Trettebergstuen og Brenna.

Støres regjering tåler rett og slett ikke flere vitser som at det er «vanskelig å se forskjell på kriminalomsorgen og regjeringen» eller spørsmål som «er det noen voksne hjemme i denne regjeringa?».

En rekke andre politikere krevde at Borten Moe gikk av. Han beskrives av Kyrre Nakkim i NRK som «provoserende» og som en politiker som søker konflikt.

Borten Moe understreker på pressekonferansen at han hadde langsiktige intensjoner for aksjekjøpet, men anså ikke at han som undervisningsminister hadde et konstitusjonelt ansvar i denne saken. Nå sier han at dette var en feilvurdering, og han innrømmer habilitetsbrudd.

Borten Moe tok ansvar for dette i sine uttalelser.

– Det er mitt eget ansvar, det er noe jeg beklager sterkt.

Borten Moe påpekte at alle mennesker gjør feil, og også statsråder er mennesker. Men etter samtale med partileder Vedum og statsminister Støre har han bestemt seg for å trekke seg fra stillingen, og han sier også at han går av som Sp-nestleder og ikke tar gjenvalg til Stortinget.

Han sier at det ikke er synd på ham; han vil klare seg og har gode venner rundt seg.

Ola Borten Moe virket tydelig rørt på pressekonferansen, og tok hele ansvaret på egen kappe.

– Jeg skjønner nå at denne situasjonen ikke er forenlig med å være statsråd på noe politisk område.

Vedum uttaler seg etter avgangen:

– Jeg støtter og respekterer beslutningene Ola Borten Moe har tatt i dag, sier Vedum i en kommentar til NTB.

Støre kommer med en lignende uttalelse til E24:

– Ola Borten Moe går av etter brudd på habilitetsregler. Det er svært alvorlig, og det har Ola erkjent, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.