Jonas Gahr Støre selv har bedyret at alle statsrådene hans er grundig orientert om habilitetsreglene. Og likevel.

Ola Borten Moes avgang var trist for ham selv, men er enda verre for regjeringen. Han var et av denne historisk svake regjeringens sterkeste kort. Det nærmer seg katastrofe for regjeringen, som nå mister sin andre statsråd på noen uker for åpenbare habilitetsbrudd.

For Borten Moe måtte gå av. Skjønt dette er ikke alltid like forutsigbart; Tonje Brenna sitter jo ennå.

Det er ikke ulovlig for statsråder å eie aksjer, ikke å kjøpe og selge aksjer heller. Men Borten Moe kjøpte aksjer i Kongsberg Gruppen, som tjener store penger på kontrakter inngått med regjeringen han sitter i.

Borten Moe innrømmer selv at han har brutt habilitetsreglene. Han sier at han er lei seg, og beklager dypt.

I verste fall har Borten Moe handlet på bakgrunn av innsideinformasjon, noe som rammes av straffeloven. Det ville vært ille, men dessverre for Borten Moe er saken alvorlig selv om han ikke skulle ha gjort noe ulovlig. Saken dreier seg om tillit.

Borten Moes aksjekjøp truer tilliten ikke bare til ham selv, men til hele regjeringen.

Saken er i sin natur ubeleilig, men for regjeringssjef Støre kommer den på et meget uheldig tidspunkt. For kort tid siden måtte Anette Trettebergstuen forlate regjeringen, etter med viten og vilje å ha brutt regjeringens habilitetsregler ved å tildele nære venner lukrative verv. Tonje Brenna sitter ennå. Hennes regelbrudd var ikke fullt så eklatant, men også hun burde ha gått av. For partileder Støre var det en nesten umulig tanke. Hadde Brenna måttet gå, ville Støre ha mistet to nestledere på mindre enn halvannet år. På grunn av uregelmessigheter.

Det er nesten ikke til å tro.

Under valgkampen i 2017 var Støre selv i hardt vær på grunn av flere obskure privatøkonomiske disposisjoner. Vi husker for eksempel bryggesaken, som aldri ble fullt ut belyst.

Langt om lenge gikk det opp for Støre at formuen hans representerte et problem for en arbeiderpartileder med ambisjoner om å bli regjeringssjef: Han solgte seg ut av alle sine investeringer og har nå hele formuen i banken.

Regjeringens politiske håndbok drar opp noen retningslinjer, og inneholder en generell regel om å vise aktsomhet. Det er en regel som minner om at ikke alt kan reguleres i detalj. En regel som oppfordrer til å tenke: Er dette lurt? Vil noen kunne reagere på dette?

Det ville vært synd å si at aktsomhet har preget regjeringskollegiet. I mars i fjor trakk Hadia Tajik seg som arbeids- og inkluderingsminister, få dager etter gikk hun også av som nestleder i Arbeiderpartiet. Årsaken var at hun hadde fått skattefri pendlerbolig etter å ha levert inn en falsk leiekontrakt mens hun jobbet som politisk rådgiver i regjeringsapparatet. På toppen av dette kom det et dryss av avsløringer om Tajiks pendlerbolig og skatt.

Kun fire uker senere gikk Odd Roger Enoksen av som forsvarsminister etter at det ble kjent at han på 2000-tallet hadde et seksuelt forhold til en ung kvinne. Saken er av en helt annen type enn de øvrige, men den hører med i bildet av en regjering som ikke akkurat fremstår som stødig og solid.

Støres problem er at han nettopp ikke fremstår som stødig og solid i styringen av regjeringen og av landet. Han fremstår tvert imot som usikker og vinglete. Det eneste han har vært forutsigbar og urokkelig på, er strømkablene til utlandet; han vil heller gå av som statsminister enn å gjøre noe med dem. Når han først velger å markere seg, velger han – utrolig nok – en tapersak.

Borten Moe-saken kommer på et maksimalt uheldig tidspunkt for regjeringssjefen og mannskapet hans. Regjeringsskuta ligner mer og mer på en havarist, der den slingrer rundt mellom strømpriskrise, inflasjon og en kronekurs i fritt fall.

Dette setter sitt preg på hele regjeringsmannskapet. Statsrådene, med et par hederlige unntak – Borten Moe var en av dem –, synes å virre rundt uten mål og mening.

«For en regjering som har manglende styringstillit som hoveddiagnose på den rekordhøye velgerflukten, er bildet av statsrådene som en gjeng «glade amatører» drepende,» skriver Tone Sofie Aglen.

Det er kun 52 dager til valget. Enda en krisesak var ikke hva statsminister Jonas Gahr Støre trengte nå rett før valgkampen starter.

I mellomtiden fortsetter Støres regjeringsprosjekt å drive for vær og vind.

På broen er det tomt.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.