Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp). Foto: Joakim Halvorsen / NTB

Det som fredag formiddag har utviklet seg til å bli «Borten Moe-saken», er på rekordtid blitt en ny bombe for Støre-regjeringen. Nå melder Økokrim seg på banen.

Det har fredag formiddag haglet med kritikk mot forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), etter at han har innrømmet brudd på regjeringens habilitetsregler etter aksjekjøp i våpen- og teknologiselskapet Kongsberg.

Saken er i ferd med å vokse seg stor, og det veldig raskt. NTB bringer nye oppdateringer.

Les mer om sakens utspring:

Trøbbel for Borten Moe (Sp): Innrømmer brudd på habilitetsregler

Nå går det fra vondt til verre for Borten Moe, i og med at også Økokrim kommer på banen. De vil undersøke Ola Borten Moes aksjehandler, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth til E24.

– Vi kommer til å undersøke denne saken nærmere for å se om det er grunnlag for å åpne en etterforskning. Innsidehandel er en aktuell bestemmelse å se nærmere på, sier Pål Lønseth til E24.

Det gir saken et  preg av blytungt alvor.

Fredag ble det kjent at forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) innrømmer brudd på regjeringens habilitetsregler etter aksjekjøp i våpen- og teknologiselskapet Kongsberg Gruppen.

Kravene om Borten Moes avgang har allerede kommet, blant annet fra MDG og fra en jussprofessor:

MDG-nestleder: – Han må gå

Nestleder Ingrid Liland i Miljøpartiet De Grønne er klar i meningen sin etter at statsråd Ola Borten Moe (Sp) innrømmer å ha brutt habilitetsreglene.

– Sorry ass, men han må gå. Hvordan skal folk ha tillit til ham etter så mange små og store ting han ikke har vært ryddig om og tatt ansvar for? skriver Liland på Twitter.

Senere har også MDG-leder Arild Hermstad sluttet seg til dette kravet.

Jussprofessor: Borten Moe kan umulig bli sittende

Også fra juridisk hold kommer reksjonene raskt. Jussprofessor Hans F. Marthinussen mener at Ola Borten Moe umulig kan bli sittende som minister, basert på fakta i saken slik de hittil er presentert.

Næringspolitisk talsperson Alfred Bjørlo (V): Uvanlig grov og alvorlig sak

Næringspolitisk talsperson Alfred Bjørlo (V)mener regjeringen Støre viser oppsiktsvekkende mangel på forståelse for habilitetsregelverket.

Bjørlo omtaler statsråd Ola Borten Moes brudd på regjeringens habilitetsregler som en uvanlig grov og alvorlig sak.

KrF-nestleder: Borten Moe må gå

Et enormt tillitsbrudd, sier Dag-Inge Ulstein (KrF) om Ola Borten Moes brudd på regjeringens habilitetsregler. Ulstein mener statsråden må gå.

– At et regjeringsmedlem spekulerer i våpenaksjer midt i en krig, er så drøyt som det kan bli, sier første nestleder i KrF og tidligere utviklingsminister Dag-Inge Ulstein til Nettavisen.

I skrivende stund går telefonene og tastaturene garantert varme mellom det meste av sentrale politikere og politiske kommentatorer i Norge, og ytterligere reaksjoner og videre utvikling i saken vil komme fort.

De fleste i det politiske miljøet anser Ola Borten Moe som en tung og sentral statsråd, og ikke en hvilken som helst minister Støre uten videre kan bytte ut:

  Les også: 

Ola Borten Moe et av Støre-regjeringens få sterke kort

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.