For et halvt år siden satt Ola Borten Moe (Sp) i regjering. Det skulle man nesten ikke tro, slik han nå kritiserer den samme regjeringen, spesielt på klimaområdet.

– Hvis det tar 50 eller 100 år å nå klimamålene, så hvorfor gjøre det? Klimamålene knuser verdier og rikdom i Norge og Vesten, send heller pengene til Afrika og India, da får vi klimakutt, sa en irritert Borten Moe under «Debatten» på NRK.

Han stiller seg nå skeptisk til den klimapolitikken han var med på å føre da han satt i regjering for senest seks måneder siden. På spørsmål om hvorvidt han sto inne for det den gang, svarer han slik:

– Selvfølgelig stod jeg inne for den politikken, men jeg rakte opp hånden og protesterte noen ganger.

Utgangspunktet for Borten Moes kritikk handler om regjeringens klimamål.

Regjeringen har altså to klimamål som begge sier at Norge skal kutte 55 prosent innen 2030 sammenlignet med 1990-nivåer.

Med andre ord skal alle 55 prosent utslipp kuttes i Norge innen 2030. Altså om seks år.

Når vi skriver februar 2024, er fasiten at Norge har kuttet 4,6 prosent.

Ola Borten Moe total­slakter Norges og EUs klima­politikk

For å kutte de resterende 50 prosentene, vil det kreve en reduksjon på 7,3 prosent i gjennomsnitt hvert år framover.

– Klimamålene er fullstendig urealistiske, sier Borten Moe.

Den tidligere statsråden mener at det er teknologi og økonomi som setter rammene for hvor fort det grønne skiftet kan skje.

– Vi kan ikke vedta teknologi som ikke finnes, se bare på elbussene i Oslo, nå går ikke bussen når det er kaldt. Det grønne skiftet er galskap satt i system, sier han om sin egen regjering.

Ola Borten Moe var fram til i sommer statsråd for forskning og høyere utdanning og nestleder i Senterpartiet, men trakk seg fra begge rollene da E24 avslørte at Moe hadde brutt regjeringens habilitetsregler etter aksjekjøp i våpen- og teknologiselskapet Kongsberg Gruppen.

En måned senere varslet han at han heller ikke tar gjenvalg til Stortinget.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen mener Borten Moes kritikk ikke er fullstendig ubegrunnet.

– Jeg enig med Borten Moe i at klimapolitikken i veldig mange år har hatt et problem. Det er at den har handlet for mye om hvilke mål vi skal sette oss, og for lite om hvilke tiltak vi skal gjennomføre for å nå de målene, sier Bjelland Eriksen.

– Jeg vil ikke ha det på meg at vi ikke kan nå målene, men jeg mener vi må gjøre det globalt, og det spiller liten rolle hva vi gjør i Norge, avslutter Borten Moe.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.