Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Tidligere statsråd og Sp-nestleder Ola Borten Moe, som i fjor forlot begge verv etter brudd på habilitets­regler ved aksjehandel og ikke tar gjenvalg til Stortinget til neste år, retter nå flengende kritikk mot «det grønne skiftet» og klima- og energi­politikken i Norge og EU.

«Det grønne skiftet og klimamålene er totalt urealistiske og ødeleggende for økonomien og vanlige folks muligheter», sier Borten Moe i et intervju med Dagbladet søndag.

Han frykter et avindustrialisert Europa og et folkelig opprør.

Senterpartiets tidligere kronprins går langt i å avvise at det er mulig å kombinere velferd og «klimamålene», altså ambisjonene om «klima­nøytralitet» innen 2050 og 55 prosents reduksjon av klima­gass­utslippene innen 2030 – som Stortinget enstemmig lovfestet i 2017.

Det er første gang Borten Moe tar et slikt general­oppgjør med klima­politikken offentlig. Men selv påstår han å ha forsøkt å gjøre det internt:

– Du har vært med på dette selv i regjering. Advarte du kollegaene dine?

– Nå sitter ikke jeg i regjering lenger og kan snakke fritt, men det er klart jeg advarte mot det jeg mener er skadelig politikk. Skal Norge nå klimamålene vi har satt oss er det ett eneste realistisk alternativ: Vi må slutte å produsere ting, ta ned forbruket og sette hele økonomien i resesjon. Det mener jeg er et svært dårlig alternativ, sier Borten Moe.

Det nytter heller ikke bare å se isolert på hva som skjer i Norge, mener Borten Moe:

– Vi bør også ha en etisk diskusjon om hvordan verden bruker ressursene på å løse et globalt problem. I Norge er det blitt et moralsk imperativ å ikke bruke kvoter og fleksible mekanismer. Jeg skjønner ikke hvorfor det er riktig å gjøre noe som er dyrt og dårlig i Norge, hvis du kan få 10-20 ganger effekt med de samme pengene andre steder i verden.

På vei ut av norsk toppolitikk tegner barnebarnet av tidligere statsminister Per Borten et dystert bilde av Europa.

– Europa har i stor grad politisk vedtatt inflasjon. Energien er dyrere på grunn av klimatiltak og man murer seg inne med tollmurer og avgifter. Det er et politisk ønske at ting skal bli dyrt i Europa, det er villet politikk, slår Borten Moe fast.

Produksjonen som avvikles for å nå «klima­målene», skjer bare i andre land i stedet:

– Sannheten er at det hogges ned regnskog i Brasil og Indonesia for å levere protein til Europa, så vi slipper å dyrke det selv. Det er akkurat det samme som skjer med industrien.

Borten Moe hamrer inn budskapet ved å slakte Angela Merkels Energie­wende og sammenligne klima­politikken med femårs­planene i Sovjet­unionen. Dette er «løsrevet fra teknologiske og økonomiske realiteter», og «politikerne har vedtatt en revolusjon», fastslår han overfor Dagbladet.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.