Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møter pressen etter at forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe har varslet at han går av som statsråd og Sp-nestleder. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre sier han beklager for at Ola Borten Moe går ut av regjering. – Han har vært en dyktig statsråd, sier Støre.

Støre og Vedum møtte pressen sent fredag kveld for en redegjørelse om Borten Moes avgang som forsknings- og høyere utdanningsminister.

Både Støre som statsminister og Vedum som Senterparti-leder har havnet i en presset og alt annet enn ønskelig situasjon som følge av fredagens politiske dramatikk, der Ola Borten Moe trakk seg som statsråd og som nesteleder i Sp.

NTB melder om saken fredag kveld.

– Jeg beklager at Ola Borten Moe går ut av regjering, fordi han har vært en dyktig statsråd på sitt fagfelt. Han har gjort meget viktig arbeid på et meget viktig område for regjeringen, og det arbeidet kommer vi til å fortsette med, sier Støre.

Han trakk blant annet fram Borten Moes grep for å kutte kostnadene i sin sektor, samt for å ha tatt avgjørende grep for å rydde opp i Forskningsrådets økonomi.

Støre opplyser at det var Borten Moe selv som ønsket å trekke seg.

Støre om habilitetsspørsmål: – Den enkeltes statsråds ansvar

Statsminister Jonas Gahr Støre sier regjeringen jobber kontinuerlig med habilitet, men at det må være den enkeltes statsråds ansvar å tenke gjennom dette.

– Det må være den enkeltes ansvar å gjøre vurderinger rundt habilitet, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse fredag kveld.

Støre sa at han forventer at statsrådene setter seg nøye inn i habilitetsreglene, og at dersom man som statsråd er usikker er det lett å få hjelp.

– Jeg opplever at statsrådene er opptatt av å vise aktsomhet, sa Støre på pressekonferansen, og understreket at regelverket om habilitet er helt grunnleggende for folks tillit til regjeringen.

Vedum roser Borten Moes mot

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier regjeringen har hatt godt av å ha en statsråd som Ola Borten Moe. – Tør å stille spørsmål der andre tier, mener han.

Sp-lederen understreket samtidig på en pressekonferanse fredag kveld at han er enig i Borten Moes avgjørelse om å trekke seg som statsråd.

– Jeg støtter beslutningen som er tatt. Vi står felles bak beslutningen som er tatt om at han fratrer som statsråd, og han har også valgt å fratre som nestleder, sier Vedum.

Han skryter samtidig av arbeidet Borten Moe har gjort på sitt fagfelt.

– Ola har vært en dyktig og uredd minister som har turt å ta tøffe grep. Han har noe man trenger i en regjering: Han tør å stå i tøffe debatter, han er reflektert, og han har vært en styrke for regjeringen. Han har turt å stille spørsmål, og han har turt å utfordre andre statsråder, sier Vedum.

– Noen ganger har han vært oppfattet som kontroversiell, men det er en av hans styrker, at han tør å stille spørsmål der andre tier. Vi trenger folk som tør å stille spørsmål, sier Vedum.

Mange mener tapet av Borten Moe vil være smertelig, både for regjeringen og for Senterpartiet, se sak under.

(Saken er oppdatert med Vedums uttalelser, kl. 22.55)..

Les også: 

Ola Borten Moe et av Støre-regjeringens få sterke kort

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.