Økokrim-sjef Pål Lønseth. Foto: Hanna Johre / NTB

Ola Borten Moe er foreløpig ikke siktet for noe straffbart selv om Økokrim har startet etterforskning av aksjekjøpene han gjorde mens han satt i regjering.

Det ble tidligere mandag meldt om at Økokrim har innledet etterforskning av tidligere statsråd og nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe. Document skrev om saken på formiddagen.

Nå presiseres det fra Økokrim at selv om det er har åpnet etterforskning, er ikke Ola Borten Moe siktet for noe straffbart, opplyser Økokrim-sjef Pål Lønseth til NTB.

– Ola Borten Moe har status som mistenkt i etterforskningen. Vi graderer ikke mistanke, sier Lønseth.

At det ikke er tatt ut siktelse, innebærer at Økokrim så langt ikke har benyttet såkalte tvangsmidler mot ham i saken. Tvangsmidler kan for eksempel være ransaking, beslag eller pågripelse.

En siktelse ville også utløst en rett for den avgåtte statsråden til å få en forsvarer.

– Det er ikke oppnevnt offentlig forsvarer. Han har slik saken står nå, ikke krav på det etter straffeprosessloven, sier Lønseth.

Etter flere ukers vurdering av saken som gjorde at Borten Moe endte med å trekke seg fra regjeringen og som nestleder i Senterpartiet, besluttet altså Økokrim mandag å starte etterforskning.

Målet er å avdekke om kjøpet av aksjer i Kongsberg-gruppen representerer noe straffbart i tillegg til at det brøt med regjeringens regler for habilitet.

En innledet etterforskning kan like gjerne lede til henleggelse, noe de fleste som har anmeldt noe hos politiet har erfart.

Document omtalte saken ved flere anledninger mens den utviklet seg, se også under.

Les også: 

Ola Borten Moe trekker seg, Støre og Vedum uttaler seg etter avgangen

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.