Leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Peter Frølich (H), sier det blir åpnet sak mot Borten Moe. Det handler om at det virker klart at forvaltningsloven er brutt.

Presset stiger mot Borten Moe, og det virker usannsynlig at han kan bli sittende.

– Det vil bli iverksatt undersøkelser fra kontrollkomiteens side. Det blir antagelig et møte i komiteen om dette kommende torsdag, sier Frølich.

Frølich retter også oppmerksomheten mot statsministerens lederevner, ifølge E24.

Han sier at det er «naturlig å spørre om hvilke rutiner statsminister Støre har etablert når det gjelder kjøp og salg av aksjer».

– En viktig oppgave for en leder er å etablere en sunn kultur. For statsministerens del må en slik kultur handle om at statsrådene er seg bevisst ansvaret de har for å ivareta tilliten til demokratiet og folkestyret.

– Dette ser ut til å ha sviktet på Støres vakt, sier Frølich.

Frølich mener Borten Moe har utvist svært dårlig dømmekraft.

– Han har brutt lover og regler som er utformet for å hegne om tilliten til våre demokratiske institusjoner.

– Det virker klart at forvaltningsloven er brutt. Det er også klart at statsministerens regler for egen regjering er brutt.

Lars Haltbrekken i SV tok tidligere fredag til orde for at Borten Moe-saken må behandles av kontrollkomiteen, ifølge NTB.

– Saken hører naturlig hjemme i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Statsministeren og Borten Moe må sørge for at Stortinget og offentligheten får all informasjon i saken, skrev han i en e-post til Aftenposten.

Problemene vokser for Støre. Flere statsråder har havnet i problemer i hans tid, påpeker Frølich. Det samme skjedde da Stoltenberg var statsminister.

– Det er ikke lenge siden statsministeren sto på en pressekonferanse og løftet opp «Håndbok for politisk ledelse». Nå har media avslørt at enda en statsråd har latt være å følge det som står der.

– Dette er åpenbart alvorlige regelbrudd som kommer på toppen av tilsvarende alvorlige brudd fra statsråder i Støre-regjeringen.

Borten Moe har vært en av de sterkeste statsrådene i Støres blandede mannskap. Utviklingen i denne saken ser ut til å bety at Borten Moe må trekke seg, noe representanter for flere politiske partier også krever.

Selv Sp-politikere reagerer. Spørsmålet er hvordan dette vil påvirke regjeringen.

Kommentator Hilde Øvrebekk i Aftenbladet er nådeløs.

Det som er ganske uforståelig, er at Borten Moe hevder at han ikke skjønte at han var inhabil etter å ha kjøpt disse aksjene.

Han sier selv at han har vært «ubetenksom og har handlet i god tro». At han aldri skulle ha kjøpt disse aksjene, og at han ikke skulle ha deltatt på møtene.

Men det er vanskelig å forstå at Borten Moe ikke har skjønt det før E24s avsløringer.

Hverken Støre eller Vedum har så langt kommentert denne betente saken. Dette svekker tilliten til den øverste ledelsen i regjeringen, skriver Øvrebekk.

Les også:

Borten Moe-bråket: Økokrim på banen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.