Sakset/Fra hofta

– Det er både problematisk og unaturlig at Faktisk.no skal få støtte over statsbudsjettet, mener Ola Borten Moe. Arkivfoto Petar Kujundzic / Reuters / Scanpix

Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe er mildest talt skeptisk til at staten skal støtte Faktisk.no med penger. Hele ideen får ham til å tenke på Sannhetsministeriet i George Orwells dystopiske roman «1984».

Før helgen ble det kjent at Faktisk.no søker om 39 millioner kroner i statsstøtte

Det såkalte «faktasjekkstedet» Faktisk.no ønsker seg driftstilskudd fra Kulturdepartementet på 18 millioner og prosjektstøtte fra Kunnskapsdepartementet på 21 millioner kroner over tre år.

Pengene kommer i så fall i tillegg til de seks millionene som eierne VG, NRK, TV 2, Dagbladet, Amedia og Polaris Media spytter inn til sammen hvert år.

Nyheten om dette fikk Borten Moe til å falle i tanker:

«Jeg har tenkt litt over dette de siste dagene. Og kommet frem til at det er både problematisk og unaturlig at Faktisk.no skal få støtte over statsbudsjettet. I 1984 skriver Orwell om Sannhetsministeriet. Et samlet medienorge autorisert av staten gjennom statstilskudd kan lett oppfattes som et organ som har monopol på hva som er sant. Det er etter mitt skjønn på grensen til autoritært i utgangspunktet.»

Bedre blir det ikke av at pengene også skal gå til et skoleprosjekt i Faktisk.no’s regi, skriver Sp-nestlederen. Prosjektet skal «fremme kritisk sans og tenking» blant elevene. Det er å la bukken passe havresekken, mener Borten Moe:

«…kritikk og alternative synspunkter i et liberalt og åpent ordskifte må jo i aller høyeste grad også inbefatte medias rolle, synspunkter og virkelighetsforståelse. At media selv mener det står så dårlig til med vår egen offentlighet (som de selv i stor grad definerer) at det er behov for enslags «sannhetskommisjon» får stå for deres regning. Jeg mener vi klarer oss godt uten.»

Ola Borten Moe påpeker at det nettopp er «alternative tanker, ideer og forståelse av hvordan ting fungerer og burde fungert» som har drevet verden fremover.

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!