Sakset/Fra hofta

Faktisk.no skal faktasjekke nyheter som sprer seg, særlig i sosiale medier. Men faktisk.no er eid av mediene som enten selv produserer tvilsomme nyheter eller har interesse av at andre får skylden for å gjøre det: VG, NRK, TV 2, Dagbladet, Amedia og Polaris Media spytter i seks millioner til sammen i året.

Men dette er ikke nok.

Faktisk.no vil ha driftstilskudd fra Kulturdepartementet på 18 millioner og prosjektstøtte fra Kunnskapsdepartementet på 21 millioner kroner.

Det skriver Dagens Næringsliv , som opplyser at midlene det er søkt om skal fordeles over tre år. (…)

– Faktisk.no er et resultat av at «rivaler» har gått sammen om å gjøre noe bra, og vi kan styrke oss enda mer ved å få med også det offentlige på dette spleiselaget. Innholdet vi produserer blir brukt av veldig mange medier, og seks millioner er en beskjeden sum med tanke på hvor mange som vil dra nytte av dette, sier ansvarlig redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk.no. (NTB)

Medier kan ikke finansiere sin egen vaktbikkje. De er inhabile. Et slikt prosjekt måtte vært helt uavhengig for å ha troverdighet.

At faktisk.no kaller eierne for «rivaler» forteller noe om hvor fake selve konstruksjonen er. I de vesentlige spørsmål om fake news er alle de store mediene på samme side. Også i verdikampen som pågår i Vesten.

Hva skal pengene gå til?

Søknaden om støtte på 21 millioner kroner over en treårsperiode, er planlagt å gå spesifikt til å utvikle et undervisningsopplegg om kildekritikk for alle landets ungdomsskoler. (NTB)

Men hvorfor skal staten finansiere en institusjon som har vist at den ikke klarer å forholde seg til at det den ene kaller fake news er sannhet for motparten?

Skal faktisk.no ha skattekroner for å kunne hjernevaske skattebetalernes barn er spørsmålet.

 
 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!