Sidsel Wold på NRK Nyheter den 14. mai 2020. Stillbilde: NRK. Fake News-stempel: Clean PNG. Komposisjonen er Documents.

De som har fulgt med på nyhetene om koronaviruset, husker kanskje at USAs president Donald Trump for ca. to måneder siden var blitt anklaget for et forsøk på å kjøpe et helt tysk vaksineprogram for å sikre USA vaksiner for nesen på Tyskland.

Påstanden dukket først opp i Welt am Sonntag, og gikk sin seiersgang gjennom internasjonale medier, innen den ganske raskt ble gjendrevet av CureVac, selskapet som angivelig skulle ha solgt sitt vaksineprogram til USA.

Gjendrivelsen var såpass solid at selv faktisk.no fant det verdt å arrestere norske medier som NRK, VG, NTB og TV 2, der kun VG fikk ros for å ha korrigert ordentlig etterpå, mens NRK fikk kritikk for å ha nedtonet korreksjonen.

Torsdag resirkulerte NRKs Sidsel Wold den feilaktige anklagen. I NRK Nyheter litt etter klokken 15 var hun hos Åsa Vartdal i studio, der temaet var hvordan en koronavaksine kan fordeles rettferdig i verden så snart den foreligger.

I den sammenhengen sa Wold:

Bakteppet her er jo kanskje, som vi husker, at Donald Trump forsøkte å kjøpe hele det tyske vaksineprogrammet ganske tidlig i år for å sikre vaksiner til USA, og det var før pandemien hadde begynt å spre seg i USA.

Dette eksemplet er dessverre langt fra unikt. NRK og andre toneangivende medier går aldri av veien for å vinkle saker og bruke giftige kombinasjoner av fremhevelser og utelatelser til å tegne et portrett av Trump som et dårlig menneske.

Men det er uvanlig skamløst at en så spesifikk feilaktig anklage som er klart gjendrevet, blir brukt på ny. NRK, som får seks milliarder kroner av skattebetalernes penger hvert år, har formidlet fake news i den hensikt å skade den amerikanske presidenten. Det er ganske enkelt politisk løgnpropaganda.

Man blir ikke bare desorientert og lurt av å bruke NRK i et uunngåelig forgjeves forsøk på å holde seg orientert, man blir i lengden helt ødelagt i hodet. Det er alvorlig så lenge statskanalen har mange seere. NRK er blant de hovedansvarlige for at Norge ligger i åndelig mørke.