Innvandring «har blitt en belastning for Sverige», sier Moderaternas (M) partileder Ulf Kristersson i P1 Morgons partilederdebatt. Han gjentok sitt ønske om å få til et samarbeid med Sverigedemokraterna i fremtiden.

– Invandringen i Sverige har blivit en belastning, både när det gäller kriminalitet, hedersproblematik, sociala problem och trångboddhet. Det är väl alldeles uppenbart, sier Kristersson.

Partilederen sier han tror dette er åpenbart for de aller fleste.

– Titta nu på vad som händer nästan dagligen med skjutningar, dödliga och sådana där människor enbart skadas i några av våra mest utsatta områden. Titta på gängkriminaliteten, sier han.

På spørsmål om den økende kriminaliteten henger sammen med innvandringen til Sverige, svarer Kristersson at det i stor grad henger sammen.

– En mycket, mycket hög grad av detta handlar om invandring. Det är ingen tvekan om att det finns annan brottslighet också, men en mycket hög andel av den kriminalitet som är allra grövst just nu är kopplad till riktigt, riktigt misslyckad integration i Sverige.

Moderaterna har stilt seg kritisk til Sveriges innvandringspolitikk den senere tiden. I november 2020 uttalte Kristersson at innvandringen måtte reduseres kraftig. Allerede da sa Kristersson at segregering og kriminalitet kan stoppes gjennom å redusere innvandringen til landet.

Kristersson forsøkte å skaffe seg statsministerposten etter at Riksdagen stemte for mistillit mot Stefan Löfven for to uker siden, men Kristersson klarte ikke samle nok stemmer.

Under P1 Morgons partilederdebatt fikk Kristersson spørsmål om hvor mye innflytelse han kunne tenke seg å gi Sverigedemokraterna (SD) ved et potensielt regjeringssamarbeid.

– Varje parti som vill vara med och stödja en regering vill få genomslag för sin politik. Den största chansen att få genomslag är i de frågor man tycker ungefär lika, svarer han og legger til at SD og M har enighet i saker vedrørende kriminalitet- og innvandringspolitikk.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!