Koronaviruset ble først påvist i Kina, og landet høstet sterk kritikk for å ha holdt tilbake opplysninger om hva resten av verden hadde i vente. Nå håper Beijing at kinesiskutviklede vaksiner skal bidra til å bedre landets rykte. Kinas kommunistparti har satt munnbind på verden. Foto: AP / NTB

Etter først å ha sluppet covid-19 løs på verden og deretter forsøkt å hemmeligholde farene ved det, forsøker Kina nå å blidgjøre den fattige verden ved å tilby kinesisk-utviklede vaksiner. Samtidig kritiserer de EU og andre som reagerer på fengsling av journalister.

I motsetning til vaksinene som er utviklet av legemiddelgiganter som Pfizer, Moderna, AstraZeneca og Johnson & Johnson, er det imidlertid lite som er kjent om de kinesiske vaksinene.

Det forhindrer ikke at mange fattige land har dem på ønskelista.

For kinesiske myndigheter er vaksinene derfor en gyllen anledning til å fremme egen legemiddelindustri og styrke sin posisjon både i Asia og resten av verden. (NTB)

De forente arabiske emirater, Indonesia, Tyrkia og Brasil er blant landene som nå utprøver de kinesisk-utviklede vaksinene.

De forente arabiske emirater har testet en av vaksinene, produsert av legemiddelfirmaet Sinopharm, og opplyste for få dager siden at den har vist seg å være 86 prosent effektiv. (NTB)

Geopolitikk

– Det hersker liten tvil om at Kina driver vaksinediplomati i et forsøk på å reparere sitt frynsete rykte, sier Huang Yanzhong i den amerikanske tankesmia Council on Foreign Relations (CFR).

– Vaksinen har også blitt et redskap for å øke Kinas globale innflytelse og for å rette opp i geopolitiske spørsmål, sier han. (NTB)

Kinas vaksinediplomati har allerede gitt landet et økonomisk oppsving. Der andre land har måttet pøse milliarder, for ikke å si billioner, av kroner og dollar inn i sine økonomier for å bekjempe pandemien, tjener Kina stort på eksport av «billige» helseartikler og nå altså vaksiner.

Kinas eksport vokser som en følge av nedstengninger i resten av verden

Kinas diplomati er dog kun enveis. Nå er det – av alle – EU som får beskjed om å tie stille. Kina vil ikke ha noen innblanding i «indre anliggender».

China has said the arrest of a journalist working for the newswire Bloomberg is an «internal affair», warning others not to interfere.

Chinese citizen Haze Fan was detained last week, accused of endangering national security by authorities.

It is the latest in a string of arrests or expulsions of journalists in China.

The European Union (EU) responded by urging China to release all journalists held in connection with their reporting.

In a statement released on Saturday, the EU said it expected Chinese authorities to grant Ms Fan «medical assistance if needed, prompt access to a lawyer of her choice, and contacts with her family».

Kina har sagt at arrestasjonen av en journalist som jobber for nyhetsbyrået Bloomberg er en «intern affære», og advarer andre mot å blande seg inn.

Den kinesiske statsborgeren Haze Fan ble arrestert i forrige uke, anklaget av myndighetene for å bringe nasjonal sikkerhet i fare.

Det er det siste innen en rekke arrestasjoner eller utvisninger av journalister i Kina.

EU reagerte med å oppfordre Kina til å løslate alle journalister som holdes i forbindelse med rapporteringen.

I en uttalelse som ble offentliggjort lørdag, sa EU at det forventes at kinesiske myndigheter vil gi Fan «medisinsk hjelp om nødvendig, rask tilgang til en advokat etter eget valg og kontakter med familien». (BBC)

Søndagens avsløring om Kinas massive infiltrasjon av britiske institusjoner og selskaper har ennå ikke blitt kommentert offisielt av Storbritannia eller EU. De har mer enn nok med å forsøke å stagge lokal motstand mot de økonomiske virkningene av korona-tiltakene som har sendt hundretusener ut i arbeidsledighet og fattigdom.

Betingelser

Kina fortsetter ufortrødent sitt vaksinediplomati, og de forventer å få noe igjen.

– Kinas vaksinediplomati kommer ikke uten betingelser, konkluderer Ardhitya Eduard Yeremia og Klaus Heinrich Raditio i en rapport utarbeidet av Yusof Ishak-instituttet i Singapore.

– Beijing kan komme til å bruke vaksinen for å fremme sin egen agenda i regionen, særlig i sensitive spørsmål som rettigheter i Sør-Kinahavet, skriver de.

President Xi Jinpings løfte om å dele kinesiskutviklet vaksine med hele verden, gir Beijing anledning til å framstille Kina som en leder innen global helse, mener Huang Yanzhong i CFR. (NTB)

Kina-sjakk

De siste ukenes avsløring av nordamerikanske politikeres (Trudeau & Biden-familien) utilslørte underkastelse for kinesisk kapital i overenskomst med Wall Street og globalister, har hatt noen effekt, hverken på opinionen eller vestlige politikere. Pandemi-bekjempelsen har sørget for at folk og ledere har tredd nisseluene godt nedover alle normale motforestillinger.

Massevaksineringen mot covid-19 krever også utbygging av kjølelagre og forsyningslinjer verden over, og også her kan Kina og kinesiske selskaper spille en betydelig rolle.

Kinas storstilte satsing på infrastrukturprosjekter kan bidra til dette, først og fremst det enorme silkeveiprosjektet som ved hjelp av et nettverk av veier, havner og jernbaner skal binde Kina sammen med Sørøst-Asia og Sentral-Asia, Midtøsten, Afrika og Europa.

Den kinesiske netthandelgiganten Alibaba er også på banen og har allerede bygd kjølelagre i Etiopia og Dubai som et ledd i distribuering av kinesisk vaksine til land i Afrika og Midtøsten.

Kina bygger også opp produksjonsanlegg for vaksine i land som Brasil, Marokko og Indonesia, som også deltar i testingen av de kinesiske vaksinene.

Kina tilbyr også 9 milliarder kroner i lån til land i Latin-Amerika og Karibia, til bruk i innkjøp av kinesiskprodusert vaksine.

– Alt dette, som er kjent som «silkeveien for helse», bidrar til å styrke Kinas rolle, samtidig som det åpner opp nye markeder for kinesiske selskap, sier Kirk Lancaster i CFR.

Skepsis

Kinesiske myndigheters inngrodde motvillighet til å gi innsyn, noe som også gjelder koronavaksinene som nå er under utvikling, gjør imidlertid enkelte skeptiske.

– Mangelen på åpenhet i det kinesiske systemet innebærer at tusenvis alt har fått kinesiske vaksiner uten at det er publisert relevante testdata, sier Natasha Kassam ved australske Lowy Institute.

Kinesiske legemiddelprodusenter har også et noe frynsete rykte etter flere skandaler der det er distribuert legemidler av dårlig kvalitet, som til tider har vært utgått på dato.

Alt dette vil få varsellampene til å blinke rødt i mange land, mener Kassam.

Den generelle tilliten til Kina og kinesiske myndigheter er også dalende, viste en undersøkelse i 14 land, utført av Pew Research Center tidligere i år.

– Land der mistroen til Kina er økende, kommer neppe til å stole på en kinesiskprodusert vaksine heller, sier Kassam. (NTB)

Se også:

Les Document, følg med på Dagsorden, på Facebook, på YouTubeRumble og PodBean! Abonnér eller lik, slik at du ikke går glipp av nyheter sett og satt i sammenheng!

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.