En klovn underholder barn i et shopping-distrikt utenfor Beijing den 5. oktober 2020. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB.

Antallet nyfødte i Kina i 2020 sank med hele 15 prosent sammenlignet med 2019, fra 11,8 millioner til 10 millioner, opplyser kinesiske myndigheter.

Den kraftige nedgangen, som sammenfalt med utbruddet av koronaepidemien, bekrefter Kinas demografiske problemer, som har resultert i en hurtig aldrende befolkning og fremtidig press på de offentlige finansene, skriver Financial Times

“We’ve known for some time there would be a decline, but such a big drop was beyond our expectations,” said Huang Wenzheng, a demography expert at the Center for China and Globalization, a Beijing-based think-tank. “We believe [last year’s decline] is related to Covid: that households are more worried now.”

Kina førte lenge en hard ettbarnspolitikk for å kontrollere befolkningsutviklingen i det som er verdens mest folkerike land, men liberaliserte den i 2015, dog uten at det har gitt noen nevneverdig økning i fødselstallene.

Nedgangen kan svekke Kinas utsikter til å utfordre USA som verdens førende supermakt:

“It’s very clear from those numbers that the negative demographic spiral in which China finds itself is serious, is powerful, and will cause really large scale fundamental problems,” said Dariusz Kowalczyk, an economist at Crédit Agricole in Hong Kong.

Kowalczyk anticipates that the Chinese population will begin to shrink in 2027, which he says will “limit its share in global GDP” and its potential to challenge the US as the world’s leading superpower.

 

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂