Feature

Kina har valgt seg en motstander. Et folk på 6 millioner som bor på et område som utgjør en firedel av Kinas overflate. Dette folket er svakt hva maktmidler angår, den kinesiske makten utfolder seg derfor nesten motstand. Den gjør hva den vil. Tibet er derfor kolonisert, både fysisk av innvandrede han-kinesere og åndelig, gjennom undertrykkelse av tibetanernes kultur.

Dalai Lama uttalte seg sterkere enn vanlig tirsdag.

>»Today, the religion, culture, language and identity, which successive generations of Tibetans have considered more precious than their lives, are nearing extinction,» said the Dalai Lama, 73, the spiritual leader of Tibetans.

Likevel frykter Kinas herskere dette folket. President Hu Jintao sa nylig at Kina vil bygge en mur rundt Tibet.

«We must reinforce the solid Great Wall for combating separatism and safeguarding national unity, so that Tibet, now basically stable, will enjoy lasting peace and stability,» Mr. Hu said while meeting with Tibetan officials in Beijing on Monday, according to Xinhua, the state news agency.

Stort klarere kan det ikke sies at Kinas herskere ønsker å kvele Tibet. Hvis det internasjonale samfunn går med på dette vil det stimulere krefter i Kina som vil kvele demokratiske aspirasjoner og som en dag komme til å true verden.

Kina forstår ikke at det skyggebokser med seg selv i Tibet. Når det har nedkjempet tibetanerne har det nedkjempet seg selv.

Det er sørgelig å lese at Storbritannias utenriksminister David Miliband gir innrømmelser som tyder på at han ikke forstår dette.

Chinese diplomats, meanwhile, are cock-a-hoop at a concession they wrung last October from Britain, whose government had hitherto been the only one not formally to recognise China’s «sovereignty» in Tibet, accepting instead only its «suzerainty» (ie, de facto control) over the region. Apparently unaware of the importance of the issue to both China and exiled Tibetans, Britain changed policy in a bland and obscure statement published on the internet. At talks with the Dalai Lama’s representatives in Beijing the following week, China, perhaps not coincidentally, hardened its position even further. The talks, in which China has never appeared sincere in offering any compromise to the exiles, now seem more futile than ever.

Dalai Lama Says China Has Turned Tibet Into a ‘Hell on Earth’

Another year of the Iron Fist