dharmsala.jpg

Normalt skulle man tro at tibetanerne ville ta til «fornuften» og gi seg for overmakten. Men noe tyder på at det ikke vil gå slik: opprøret har spredt seg til tre provinser utenfor Tibet (landområder som Kina delte fra Tibet). Kinesernes mareritt må være at andre undertrykte folkeslag henger seg på. Medieoppmerksomheten vil øke når Speaker i Representantenes Hus, Nancy Pelosi (demokrat) kommer til Dharamsala fredag. Richard Gere er også på vei.

Activists in Dharamsala are in regular contact with people inside Tibet and Dr Tsering said yesterday the resistance was «building up» and spreading well beyond Lhasa. «The uprising is not over,» she said.

There are about 130,000 Tibetan refugees living in India, including the Dalai Lama, who fled his homeland nearly half a century ago.

At least 1000 Tibetan exiles packed the centre of Dharamsala yesterday for fresh protests. Activists nailed hundreds of Chinese flags to the ground for people to walk on on their way to the main Buddhist temple. A group of about 70 refugees began a hunger strike in a temple under a banner describing China as a «killer of Tibetans and enemy of mankind» and calling for a boycott of the Beijing Olympics.

Tsering Chodup, the co-coordinator of the Tibetan People’s Uprising Movement, said the protests in Dharamsala had been spontaneous. «A lot of things are happening minute after minute,» he said.

Uprising is just beginning, exiles say

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.