Kinesiske myndigheter har kommet med et påbud som overgår det meste innen kommunistisk utopi: Tibets levende buddaher får ikke lov å reinkarneres uten først å spørre Beijing. Loven trer i kraft 1. september.

Det eneste som står imellom Kina og full kontroll over Tibet er det åndelige domene, som Dalai Lama er et symbol på. Hans suverenitet har i alle år vært en torn i øyet på Beijing. Nå vil Beijing forby ham å reinkarnere seg! Det må være toppen av hybris. Tibetanerne har et sofistikert system med å identifisere den reinkarnerte døde Dalai Lama. Det er et system som ihvert fall går tilbake til det 12. århundre. Nå kan Kina forby at det fortsetter.

Tibet’s living Buddhas have been banned from reincarnation without permission from China’s atheist leaders. The ban is included in new rules intended to assert Beijing’s authority over Tibet’s restive and deeply Buddhist people.

«The so-called reincarnated living Buddha without government approval is illegal and invalid,» according to the order, which comes into effect on September 1.

The 14-part regulation issued by the State Administration for Religious Affairs is aimed at limiting the influence of Tibet’s exiled god-king, the Dalai Lama, and at preventing the re-incarnation of the 72-year-old monk without approval from Beijing.

For the first time China has given the Government the power to ensure that no new living Buddha can be identified, sounding a possible death knell to a mystical system that dates back at least as far as the 12th century.

China already insists that only the Government can approve the appointments of Tibet’s two most important monks, the Dalai Lama and the Panchen Lama. The Dalai Lama’s announcement in May 1995 that a search inside Tibet — and with the co- operation of a prominent abbot — had identified the 11th reincarnation of the Panchen Lama, who died in 1989, enraged Beijing. That prompted the Communist authorities to restart the search and to send a senior Politburo member to Lhasa to oversee the final choice. This resulted in top Communist officials presiding over a ceremony at the main Jokhang temple in Lhasa in which names of three boys inscribed on ivory sticks were placed inside a golden urn and a lot was then drawn to find the true reincarnation.

The boy chosen by the Dalai Lama has disappeared. The abbot who worked with the Dalai Lama was jailed and has since vanished. Several sets of rules on seeking out «soul boys» were promulgated in 1995, but were effectively in abeyance and hundreds of living Buddhas are now believed to live inside and outside China.

Tibetanerne er nå blitt i mindretall i sitt eget land. Beijing har sørget for en storstilt innvandring av Han-kinesere. I realiteten en kolonisering og langsom likvidering av en nasjon. Det skjer uten at verden protesterer. Kan det skyldes at tibetanerne er pasifister? Kun størrelsen på landet gir tibetanerne mulighet for å bevare sin kultur visse plasser.

Snart åpner jernbanen Beijing-Lhasa og vil bringe handel og turister. Hva er det som gjør Tibet så attraktivt for Kina? Store malm-og mineralforekomster vil sørge for god avkastning.

China tells living Buddhas to obtain permission before they reincarnate

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.