Dugnad etter Maos oppskrift: Den heroiske idealismen hadde Mao til felles med bolsjevikene. Der hvor man setter seg utopiske mål blir kampanjene oppblåste og anmassende etter hvert som virkeligheten slår gjennom. Spørsmålet er hva resultatene blir av Ernas dugnad.

Det finnes trekk ved Beijings håndtering av viruset som belyses av historien. Men de er helt fraværende fra våre medier og myndighetenes håndtering. Det er som historien ikke eksisterer.

Amerikanerne trodde før Mao Zedong kom til makten at han var vestvennlig. Igjen og igjen har demokratiene vist samme naivitet: Trodd på fagre løfter og høstet bitre erfaringer. I USAs tilfelle Korea-krigen.

Politikken overfor Kina har vært en studie i realpolitikk: Kina var for stort og viktig til å ignoreres eller isoleres. Dessuten kunne USA spille på fiendskapet mellom Sovjetunionen og Kina.

Deng Xiaoping appellerte til vestlig opinion da han sa at det ikke spilte noen rolle om katten var svart eller hvit, bare den fanget mus. Det ble sett på som et brudd med Maos giganteksperimenter, som kostet titalls millioner livet.

Eksperimentene begynte for alvor med Det store spranget i 1957 som minnet om Stalins industrireising: Man skulle stampe stålindustri opp av jorden: Folk måtte pliktavlevere  kjeler og kokekar til lokale masovner. Det ble dårlig kvalitet og resultatet var en katastrofal sult.

Slike kampanjer var Maos kjennemerke. Da han kjente makten glippe, startet han Kulturrevolusjonen i 1966 som ga unge rødegardister frie hender til å herse med folk med utdannelse og posisjon, brenne borgerlig litteratur og føre skueprosesser. De som drev samfunnet ble sendt på landsbygda for å lære hva det ville si å være proletar. Deng var selv blant dem.

Kina holdt på å gå i oppløsning. Kina har hatt flere perioder med kaos, og kommunistkadrene forsto at hvis de ikke tok rev i seilene ville de miste makten.

Derav Deng Xiopings katte-allegori: Kina hadde tapt tiår i utvikling og måtte innhente det tapte.

Men samtidig sa Deng at det måtte være et moskitonett mot omverdenen som filtrerte ut de farlige tankene. Varer kunne flyte fritt, men ikke kultur og ideer.

Dette er blitt vanskelig å holde styr på for Beijing, slik det ble det for Sovjet. Da Gorbatsjov varslet glasnost – åpenhet, knakk regimet sammen.

Noe av det samme ser ut til å kunne skje med kommunistregimet. Kina har forbud mot Twitter, men har sine egne sosiale medier, og uansett hvor mye myndighetene prøver, klarer de ikke kontrollere informasjonsflyten. Det ser vi stadig ekempler på: Videoer og rapporter lekker ut. Derfor vet vi ganske mye om hvordan regimet reagerte på corona-viruset. Vi vet f.eks. at viruset var tema på et møte i sentralkomiteens stående komite 6. januar. Beijing har hatt full styring hele veien.

Knuste ambisjoner?

Kina har på tyve år klart å infiltrere verden og få innflytelse i hver krik og krok. Men pandemien kan komme til å knuse disse ambisjonene: Verden kan komme til å ekspropriere kinesiske verdier i utlandet og vi snakker billioner av dollar. Jo mer som kommer frem om virusets opprinnelse, og jo mer Beijing setter seg på bakbena, jo større blir fallhøyden.

Dette er et innlysende perspektiv. Men det er fraværende fra vår statskanal. Tove Bjørgaas kommenterte i Dagsnytt torsdag morgen utsiktene for forholdet Kina/USA og fastholdt at Kina vil gå forbi USA økonomisk om få år. -Det ser ut til at USA kan bli varig svekket av pandemien, sa Bjørgaas.

Det er en meget avslørende uttalelse. Mens resten av verden spør seg hvor dypt Kinas fall blir, mener NRK at det er USA som kommer til å komme ut varig svekket.

Det avslører NRKs ønsker: NRKs journalister vil at Kina skal beseire USA og bli verdenshegemon, og NRK gir hver dag sitt bidrag for at det skal gå i oppfyllelse.

Det gir skremmende perspektiver, også for Norge.

Beijing har oppført seg akkurat slik Mao gjorde: Mennesker betyr ingenting. De store eksperimentene Mao foretok kostet titalls millioner livet. Beijing har gjort det samme med viruset: Først eksperimentert med det, og da det slapp ut tok de en gamble ved å slippe det ut i verden. De ville se hva som skjedde. Kanskje Kina kunne vende det til sin fordel? Samtidig slettet de eller fjernet informasjon som kunne hjelpe verden beskytte seg.

Dette er samme metoder som kineserne har vært utsatt for siden 1949. De kjenner kommunistregimets sanne natur. Men vi later som vi har glemt alt, til tross for at Norge hadde en av Vest-Europas sterkeste maoistiske bevegelser, som etter å oppgitt proletariseringen,  bestemte seg for å gjøre karriere og infiltrerte helsevesen, medier, kulturliv og offentlig sektor.

Våre dagers moderne rødegardister anser Donald Trump for å være en dødelig fare. De foretrekker kommunistregimet og selv når dette har påført verden en pandemi, fungerer de som spindoktorer, akkurat slik WHO gjør.

Det er først hvis man forstår hvor stort dette eksperimentet er at man ser likheten med Maos gigantomani. Fellesnevneren er at menneskeliv ikke betyr noenting.

 

 

 
Hvis du ønsker sannferdig informasjon om koronaen:

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.