Arkiv

Dersom innvandringen til Sverige fortsetter i samme tempo kan det være 4,5 millioner muslimer i Sverige om vel 30 år. Den svenske avisen Dagen undres om korset i flagget vil bli erstattet av en halvmåne.

Avisen viser til forskningsinstituttet PEW, som for noen måneder siden gjorde en fremskrivning av muslimenes andel av Sveriges befolkning.

Overfor Dagen advarer forskere mot økende spenninger mellom muslimer og ikke-muslimer.

Den kristne avisen stiller spørsmålet om korset i det svenske flagget snart kommer til å bli erstattet av en halvmåne. Dette som en følge av innvandringen av muslimer til Sverige. Avisen undres også om landet er i ferd med å islamiseres.

Dagen påpeker at det med fortsatt høy innvandring kan finnes nesten 4,5 millioner muslimer i Sverige i år 2050, sifre som kommer fra forskningsinstituttet PEW (Pew Research Center). Det ville bety at Sverige får den største andelen muslimer i hele Europa.

I många länder är detta en brännhet fråga, och enligt rapporten kan Sverige år 2050 ha störst andel muslimer i Europa. Rapportförfattarna utgår från tre scenarier, med helt stängda gränser skulle Sverige ha en muslimsk befolkning på 11 procent, med normala nivåer 20 procent och med en hög invandring 31 procent. Det är förstås en snabb omvandling med tanke på att det år 1950 bara fanns några hundra muslimer som levde i Sverige.

Aje Carlbom, dosent i sosialantropologi ved Malmö universitet, har forsket på muslimers liv i Sverige. Han mener det er en overdrivelse at islam kommer til å ta over Europa og påpeker at mange muslimer sekulariseres og dermed for eksempel får færre barn.

Samtidig tror han at det i fremtiden kommer til å bli merkbare spenninger mellom svensker og muslimske minoriteter. Det finns også grupper som vil innføre sharialover i Sverige og som drømmer om et islamsk kalifat med verdensheredømme, sier han.

– Man bør være klar over at det generelt finnes store forskjeller i meninger og holdninger mellom muslimer og ikke-muslimer. Iblant er det nesten motsatte holdninger, for eksempel i spørsmål om likestilling og seksuelle minoriteter, sier Carlbom.