Sverige er ikke lenger kristent, og det svenske flagget virker ekskluderende på folk med annen tro, hevder svensk debattør, som også mener flagget «mycket väl kan tolkas» som en korstogsfane.

I en debattartikel i Göteborgs-Posten viser Patrik Lindenfors til Black Lives Matter og kritikken mot historiske symboler og statuer: Hvorfor ikke stille spørsmål ved det svenske flagget mens vi er i gang?

Lindenfors, som er forsker ved Institutet för framtidsstudier og styremedlem i Humanisterna, møter sterk motstand i kommentarfeltet:

Först var det midsommar och sådana töntiga saker. Sedan var det svenska gamlingar och sådana töntiga figurer (morfinsprutan tack). Följt av Carl von Linné och sådana töntiga personligheter. Och nu kommer svenska flaggan och sådana töntiga saker.

Finns bara en kommentar till detta «Herre Gud»

Men… när når vi peak-idioti egentligen? Gränsen tycks flyttas i oändlighet!

Allt som ofta blir jag stum av förundran när folk vill förneka, förminska eller förändra ett lands historia. Oavsett vilket land det är. Jag inser att skämskudde är en nödvändig accessoar när jag läser artiklar som denna.

Mange av kommentarene er fjernet av avisens moderator.

Lindenfors’ hovedargument for å fjerne korset fra flagget er at Sverige ikke lenger kan betraktes som et kristent land.

Det Liberale ungdomsforbundet i Sverige diskuterte saken allerede i 2015: Tanken luftes om å fjerne korset i Sveriges flagg

Ikke minst er flagget et problem i militær sammenheng hvor svenske soldater er på fredsbevarende oppdrag, for eksempel når svenske soldater opererer i et muslimsk land som Afghanistan, skriver Lindenfors, som mener flagget kan sammenlignes med Saudi Arabias:

Men hur hade du själv reagerat om det körde militärfordon med saudiarabiska flaggor på svenska vägar? (Saudiarabiens flagga innehåller den muslimska trosbekännelsen.) Den svenska flaggan är fullt jämförbar med Saudiarabiens – båda är religiösa fanor som fungerar som symboler för sina länder.

En vittig sjel har laget denne utgaven av det svenske flagget.

Korset i flagget symboliserer noe negativt, det står for religiøs undertrykking – og slaveri:

Just nu är kopplingen till slaveriet det avgörande för vad som är en problematisk symbol. Här har kristendomen inte särskilt mycket att skryta med. I diskussionen om slaveriet i Nordamerika fanns kristna på båda sidor i konflikten, men de som argumenterade för slaveriets bevarande hade fler bibelord att drämma i huvudet på sina meningsmotståndare än slaveriets motståndare.

Trots att det finns utrymme för förbud mot både att äta skaldjur och att klä sig i tyg av olika garn i Bibeln, så finns det märkligt nog inget förbud mot slaveri. Och konflikten om det nordamerikanska slaveriet fördes mer än 1800 (ettusen åttahundra!) år efter Jesus. Behövs sådana tidsperspektiv har vi i så fall ännu ingen möjlighet att avgöra om nazism och kommunism är bra eller dåliga ideologier.

At slaveri har vært langt mer utbredt i muslimske land, også langt inn i vår tid, forbigås i stillhet av Lindenfors.

Men han innser at forslaget hans ikke har mye støtte: «Symbolerna är som inristade i urberget. Vi får nog alltså dras med den svenska flaggan länge än.»

Å dømme etter reaksjonene på sosiale medier har han en viss selvinnsikt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.