Bilde: Skjermdump NRK. 

Alt taler for at Venstres nye leder heter Guri Melby. I Dagsrevyen søndag røpet hun hva som er hennes «store grep» for å løfte Venstre. Det oste av alt annet enn entusiasme og ny giv.

Det har vært mye oppmerksomhet og spenning knyttet til det forestående ledervalget i Venstre. Sveinung Rotevatn og Abid Raja har allerede vært ute og frontet sitt kandidatur med stor ståhei. Det var lett å få inntrykk av at det var mellom disse to det ville stå.

Deres ministerkollega i regjeringen Guri Melby har ligget betydelig lavere i terrenget og nesten bare antydet at kun kunne tenke seg et slikt verv. Derfor ble mange nokså overrasket da nettopp Melby ble enstemmig innstilt som leder av valgkomiteen i partiet.

Søndag ble denne innstillingen behørig markert i de fleste medier. Også Document omtalte saken. Selv om hun ennå ikke er formelt valgt, antar alle kommentatorer at dette nå i praksis er i boks. Melby blir den nye Venstre-lederen. Det er med henne som frontfigur partiet skal vinne eller tape. (Det bør dog tas et ørlite forbehold for hva landsmøtet i det tradisjonelt nokså uforutsigbare partiet Venstre kan finne på i det endelige ledervalget.)

I Søndagsrevyen på NRK ble Melby intervjuet, og fikk der en perfekt anledning til å fortelle hva som skal gi Venstre et hardt tiltrengt løft opp fra sumpen rundt sperregrensen. Der har man intet ønske om å forbli.

Sjelden har en slik mulighet blitt så misbrukt. For hva fikk seerne høre?

Nye, interessante visjoner for landet? Konkrete planer for viktige sektorer? Originale innspill og tanker som virkelig kan få både Melby og partiet til å stå ut som et nytt, friskt alternativ?

Vurder selv. Slik lød Melbys første erklæringer på vegne av partiet:

«Vi skal vise at vi har de beste løsningene på de store utfordringene, på klimakrisen, naturkrisen, på det å gi alle barn like muligheter, og ikke minst skape nye, grønne arbeidsplasser vi skal leve av».

«Grønn, sosial og liberal politikk» ble også nevnt.

Man fikk lyst til å gjespe langt og dypt. Er det noen som hørte noe nytt og interessant her?

Nyhetsanker Atle Bjurstrøm flyttet urolig på bena mens han hørte disse velkjente og lett søvndyssende klisjeene, og spurte:

«Men plukk én sak, da, som vil være det viktigste for deg (… ) i tiden som kommer?»

Melbys svar var omtrent like friskt og spennende som når noen tar ut en kjele med tre dager gammel lapskaus fra kjøleskapet:

«Det viktigste for meg som Venstre-leder, er at vi skal bidra til en løsning på klimakrisen».

«Det vi gjør de neste fire årene (…), vil være helt avgjørende for om vi klarer å levere videre til neste generasjon en verden med de samme friheter og muligheter som vi selv har», sa Melby videre.

Bjurstrøm ble åpenbart lite imponert av svarene, trolig i likhet med noen og nitti prosent av seerne. Kanskje ca. 97 prosent?  Det var ikke akkurat John F. Kennedy-retorikk den nye Venstre-lederen hadde å by på.

«Øhm», lød Bjurstrøms avmålte og tydelig ikke-imponerte respons. Det hørtes nesten ut som om han kvalte en gjesp.

Akkurat, ja, klimakrisen! Endelig en partileder som har noe å si om den! Hvorfor har ingen nevnt dette før?

Hva man enn måtte mene om klimaet og alt av støy og demagogi rundt saken, så er det antagelig det mest oppbrukte temaet i norsk politikk i øyeblikket.

Dette har så å si samtlige partier og politikere snakket om på inn- og utpust de seneste 8–10 år. Ikke minst Venstre.

Med FrP (og til dels Sp) som unntak har partiene i kor uttrykt budskap som er nesten identiske med hva den nye partileder Guri Melby nå akter å bruke som tema for å løfte Venstre opp fra bunnen.

Hva skal så Venstre si om «klimakrisen» som ikke MDG, SV, Rødt, Ap, KrF og Høyre allerede har skrevet side opp og side ned om i sine programmer?

Det fremgår ikke.

Dessverre er det ikke så mye entusiasme i Melbys lett utslitte klima-refreng. Med slikt er det neppe en eneste ny velger å hente. Det er nesten så man hører et lettelsens sukk fra andre partiledere. De har fortsatt svært lite å frykte fra Venstre.

Man må undres: Tror Venstre-ledelsen selv på dette som partiets vinnerstrategi fremover?

Men én ting skal Guri Melby ha: Hun fremstår som jovial, lyttende og befriende lite arrogant, hvilket ikke kan sies om absolutt alle andre som har markert seg i ledelsen av dette partiet.

Det er utvilsomt godt å ta med seg i et parti som bygger alt av sine maktposisjoner nettopp på å gjøre kompromisser med andre.




Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.