Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) vil få fart på arbeidslivet i Norge ved hjelp av flere innvandrere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Økt innvandring av arbeidskraft er det som skal til for å få norsk økonomi på rett kjøl igjen, mener Guri Melby, leder i Venstres programkomité. Hun ser ikke nåværende høye arbeidsledighet som noe problem i denne forbindelse.

Det er NTB som melder om denne nye og ganske så underlige planen fra landets kunnskaps- og integreringsminister. Hun  leder arbeidet med å foreslå politikken regjeringspartiet Venstre skal gå til valg på i 2021.

Per i dag sliter venstre tungt med å komme seg over sperregrensen. Man tenker seg da at et forslag om økt innvandring kan øke oppslutningen, i en situasjon der Norge har problemer både med integrering og ikke minst med en høy ledighet i arbeidsmarkedet.

Melby ønsker seg at partiet skal være for dem som ønsker mer internasjonalt samarbeid og handel, mer migrasjon og globalisme. Dette er i stor grad synonymt med høy trafikk av mennesker fra fattige, underutviklede land i sør, til rikere og mer utviklede land i nord.

Et av forslagene fra Venstre er å øke arbeidsinnvandringen. Dette går man inn for, til tross for at koronakrisen har gitt den høyeste arbeidsledigheten i Norge på nesten 90 år.

– Mye av den arbeidsledigheten vi har nå, vil jo gå ned, påpeker Melby.

Hun berører ikke de til dels nedslående sysselsettingstallene for nåværende innvandrerbefolkning i Norge.

Melby sier Venstre vil ha en «mer progressiv politikk for å hente inn eksperter og folk som er dyktige innenfor sin profesjon». Det gjelder også fra land utenfor det frie arbeidsmarkedet i Europa. Reglene i dag er for byråkratiske og kronglete, mener hun.

Det skal altså bli enklere og «mindre kronglete» for innvandrere å komme til Norge, under fanen «arbeidsinnvandring».  Ipraksis innebærer også såkalt arbeidsinnvandring stor grad av familiegjenforeningsinnvandring. Nettopp familiegjenforeningene har de siste tiårene vist seg å føre til svært lite tilskudd av tiltrengt og nyttig arbeidskraft, men desto mer trafikk på landets NAV-kontorer.

Guri Melby er ikke spesifikk på hvilke land hun ser for seg å hente flere innvandrere fra, og hvilke typer kunnskap hun mener Norge skal tilføres på den måten.

I stedet sier hun:

– Vi trenger også arbeidskraft og folk som kan skape noe nytt og gi oss flere bein å stå på. Det vil skape arbeidsplasser, ikke ta arbeidsplasser fra folk, sier Melby.

Dette formelig skriker etter presisering.  Hva i all verden er det hun snakker om? Hvem skal komme hvorfra, og skape hva slags arbeidsplasser?

I neste omgang vil trolig Venstre forklare at det er snakk om «grønne» arbeidsplasser, uten at noen vil bli særlig mye klokere av det.

Når dette forslaget fra Venstre etter hvert fremlegges i sin helhet, vil det muligens fremgå litt bedre hva man prøver å si. Så langt fremstår det hele som både ullent og særdeles lite tilpasset realitetene i dagens norske arbeidsmarked og samfunn for øvrig.

Dette siste gjelder etter mange mening svært mye av Venstres politikk, og kan antagelig være med og forklare den stusselige plasseringen man i dag har på meningsmålingene.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.