Pierre Wunsch. Stillbilde: Bloomberg / YouTube.

– Vi bør ikke lure folk til å tro at det grønne skiftet gjør oss rikere, sa Belgias sentral­bank­sjef Pierre Wunsch til EU-parlamentet i forrige uke:

– Legg kortene på bordet og forklar hvem som må betale, ellers vil folk bli sinte, advarte Wunsch ifølge Politico.

Uttalelsene fra Wuncsh er bemerkelses­verdige, men har knapt fått noen medieomtale verden rundt.

Den belgiske sentral­bank­sjefen bad EU-parlamentet inntrengende om å fortelle sannheten om de reelle kostnadene ved å gjøre økonomien «grønn» og om tapet av velstand som vil følge av det – for de vil møte allmenn­hetens vrede hvis de ikke gjøre det.

«Dette skiftet kommer ikke til å gjøre oss kollektivt rikere», sa Pierre Wunsch til EU-parlamentet i Brussel. «Vi burde være mer oppriktige… og ikke lure folk til å tro at det grønne skiftet bærer med seg positive muligheter som kan øke brutto­nasjonal­produktet (BNP) og skape millioner av godt betalte jobber.»

En konsekvens av klima­politikken blir uunngåelig radikalt dyrere energi, mener Wunsch:

Det grønne skiftet representerer et negativt tilbuds­sjokk med kostnader som er sammenlignbare med energikrisen på 1970-tallet, som forårsaket en voldsom økning i oljeprisen, sa han.

Karbonpriser og kostnaden ved grønnere energi­kilder vil gjøre energien i Europa fem til åtte ganger dyrere enn i USA, sa han.

Men det er ikke noe universal­middel å «kaste penger etter problemene» bare for å dempe virkningene av dem, mener Wunsch.

Den belgiske sentral­bank­sjefen anklager i praksis EU-eliten for å føre både seg selv og folk flest bak lyset:

Myndighetene bør slutte å leve i fornektelse og forklare hvem som vil bli nødt til å betale for disse høyere kostnadene hvis de ønsker å beholde tro­verdig­heten, sa Wunsch. «I fravær av tro­verdig­het vil de første konkrete tegnene til voksende problemer anspore til folkelig raseri og protest.»

En studie gjennomført av European Environmental Bureau (EEB) bekreftet i 2019 at økonomisk vekst ikke lar seg kombinere med lavere utslipp av CO2. Studien var bestilt av kommisjonen, som ikke desto mindre lanserte de langsiktige planene om netto nullutslipp samme år.

 

Et smertefullt møte mellom politikk og virkelighet

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.