I januar 1980 kom meldingen om at Statens filmkontroll hadde lagt ned totalforbud mot å vise komedien «Life of Brian» av den britiske humorgruppa Monty Python på kino i Norge.

De britiske humoristene brukte en intelligent form for samfunnskritikk gjennom klassisk britisk humor med oppfinnsomme ordspill, slapstick og samfunnssatire som sentrale elementer.

De bibelske referansene blir spesielt satt på spissen i filmens sluttscene da Brian blir korsfestet sammen med flere andre. Mens de henger der, drar de i gang en catchy plystresang med tittelen «Always Look On The Bright Side Of Life».

Nettopp denne scenen var en viktig årsak til forbudet, forteller teolog Kjartan Leer-Salvesen.

– Statens filmkontroll mente at filmens sluttscene brukte religiøse symboler på en latterliggjørende og spottende måte, sier teologen til Klassekampen.

Filmkontrollens leder Else Germeten fortalte hvorfor de var «nødt» til å ta den kontroversielle avgjørelsen.

«Paragrafen går på det å beskytte folks religiøse følelser, og her må man ta med i vurderingen at filmens kombinasjon av bilder og lyd virker sterkere enn om det samme hadde stått på trykk», sa hun.

EU mener koranbrenning er en «hensynsløs og hatefull handling»

Arthur Berg, prest og redaktør i den kristne avisa Dagen, sa den gang:

«Denne filmen er en del av et økende brutaliseringsfenomen i vår tid. Vi må vurdere meget alvorlig hva det får å si for menneskeverdet når vi mister respekten for guddommen».

«Life of Brian» traff åpenbart en nerve hos kristenfolket, og dette setter nå Klassekampen i forbindelse med dagens samfunn og koranbrenning.

«Da Danmark avskaffet sin blasfemiparagraf for seks år siden, var det med bredt politisk flertall. Unntaket var Socialdemokratiet, partiet den danske statsministeren Mette Frederiksen tilhører. De ønsket å opprettholde paragrafen blant annet fordi den kunne være et bolverk mot brenning av bibler og koraner«, står det i Klassekampen.

«Når danske myndigheter nå arbeider for å stoppe brenning av Koranen utenfor ambassader og moskeer, tenker de nok mindre på å hindre kritikk av religioner og mer til å beskytte folks religiøse følelser», avsluttes det.

Blasfemiparagrafen ble fjernet fra norsk lov i 2015. I Danmark forsvant den fra lovverket i 2017, men sommerens koranbrenninger har ført til at enkelte snakker om å gjeninnføre paragrafen der.

 

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.