Komiker Linn Skåber er bekymret for at den frie humoren er under press.

Linn Skåber er én av flere komikere som har opplevd forsøk på kansellering. Blant annet var det noen som ikke likte at hun brukte et naziflagg under en sketsj.

Da fikk hun trusler om at hun skulle bli avslørt som nazist, og at noen skulle publisere et bilde av henne med naziflagg.

– Folk skulle få vite hva jeg egentlig drev med, sier Skåber til NRK.

Meldingen kom i forbindelse med Black Life Matters-demonstrasjonene.

Linn Skåber peker på at dette er en del av det som truer humorens frihet i Norge i dag. Noen mener at de har rett til å bestemme hva som kan tulles med og ikke.

– De forsøkte å skremme meg, og det tåler jeg, for jeg begynner å bli en gammel dame. Det jeg er redd for, er at det skal skje unge mennesker som blir skremt til taushet, sier hun.

Satiriker Markus Gaupås Johansen innrømmer at han føler mer på at drøye vitser kan få konsekvenser, og at det kan gå ut over jobbtilbud. Han mener humoren har gått fra å være nærmest grenseløs, til å bli mye strammere.

Simen Bondevik: – Jeg er woke og stolt av det!

Han peker på to hendelser som forandret mye:

– Etter angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris var det helt fritt, forteller han. Da var det nesten ikke grenser for hva man kunne si.

Noen år senere ble George Floyd drept av en politimann i USA.

– Det endret hele stemningen. Da kom spørsmålene om det er greit å si n-ordet, eller om blackface er lov, forteller Johansen.

Han merker at det harde debattklimaet helt konkret påvirker ham når han skriver vitser. Han har begynt å moderere seg.

Som frilanser er han avhengig av å få nye oppdrag, og han kjenner på frykten for å miste jobben dersom han er for drøy. Han tror flere andre komikere kjenner på det samme, og frykter det fører til at humoren blir mindre spiss.

Både Johansen og Skåber understreker viktigheten av at komikere får sparke fritt for å motsi makten i samfunnet.

– Humorens rolle er å speile det som skjer rundt oss, og komedie er ofte viktig for å få flest mulig tanker og perspektiver på bordet, avslutter Johansen, som får støtte av Skåber.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.