En ny undersøkelse som Norsk kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) overleverte til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) i går, viser at 23 prosent av norske kvinner har vært utsatt for voldtekt.

Halvparten av disse er kvinner under 29 år.

Leder i Kvinnefronten Cathrine Linn Kristiansen mener dette henger sammen med seksualisering av kvinner på internett.

– Kvinner blir mer seksualisert, objektivert og dehumanisert, blant annet gjennom unges bruk av porno og i spill, sier hun til Klassekampen.

Sist gang en slik undersøkelse ble lagt fram, i 2014, svarte en av ti kvinner at de var blitt utsatt for voldtekt i løpet av livet. Den gang var ikke sovevoldtekt inkludert i spørsmålene, noe som 11 prosent av kvinnene i studien nå oppgir å ha vært utsatt for. Blant kvinner under 29 år er det en dobling blant dem som sier de er blitt voldtatt, noe forskerne mener har sammenheng med en reell økning.

Kristiansen er bekymret for det hun kaller «gutteseperatistiske rom» på internett.

– Vi ser det for eksempel hos influenseren Andrew Tate som mange unge følger med på, at kvinner blir snakket om på en dehumaniserende måte og at kvinners kroppslige integritet er noe som er fritt fram å krenke. At sex er noe menn har krav på fra kvinner, sier Kristiansen.

Skolejenter protesterer når voldtekts­anklagede afghanere får komme tilbake

SVs justispolitiske talsperson Andreas Sjalg Unneland krever en krisepakke mot voldtekt.

– Det handler om å styrke det forebyggende arbeidet i barnehage og skole, sier Unneland og legger til:

– Samtidig ser vi at kun 4 prosent opplever at det de er blitt utsatt, for ender med straff. I praksis betyr det at det er straffefritt å voldta i Norge. Derfor mener vi man må endre prioriteringene i politiet, sier Unneland.

Han mener politiet bør prioritere voldtekt foran lovbrudd som ikke er «viktige».

– Jeg skal ikke peke på om det er fra trafikkpolitiet eller bæring av Fosen-demonstranter man skal omprioritere, avslutter han.

Hverken undersøkelsen, Unneland eller Kvinnefronten nevner med et ord om innvandrere er overrepresentert i antall voldtekter som begås mot norske kvinner.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.