Ved 22.20-tiden onsdag kveld ble en kvinne overfalt og voldtatt i Tollbugata i Oslo sentrum, i nærheten av Operaen og Oslo S. Ingen er pågrepet i saken, som ikke er å gjenfinne på Oslo-politiets Twitter-konto.

Hendelsen skjedde i Tollbugata i Oslo og politiet fikk melding om saken klokken 22.20. Politiet var fortsatt på stedet klokken 1.30.

– Vi søker etter gjerningsmannen, men ingen er pågrepet, sier operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo politidistrikt til NTB. Han ønsker ikke å si så mye mer om saken. (NTB)

Taushet

Det at hendelsen ikke er å finne på Oslo-politiets Twitter-konto skyldes en helt spesiell praksis:

Etter en voldtektsbølge i 2011 lagde Oslo-politiet nye retningslinjer for at færre anmeldte overfallsvoldtekter skulle bli omtalt i mediene. En rapport påviste at økningen i voldtektsanmeldelser var sterkt forbundet med antall presseoppslag.

– Tidligere gikk vi ut med mange saker, men det skapte en voldsom frykt. Det ble skapt et mediebilde av at det var veldig mange voldtekter hele tiden, sa leder for avsnitt for seksualforbrytelser, Kari-Janne Lid, til VG i 2016. (NTB)

Ber om hjelp fra publikum

NTB skriver også at Oslo-politiet kun opplyser om voldtekter dersom publikum kan bidra til oppklaring, om politiet er redd for at gjerningsmannen kan voldta igjen, eller om mediene har fanget opp hendelsen på annet vis.

Det siste må ha skjedd i forbindelse med denne voldtekten, for etter at NTB la ut sin sak klokken 01:42, har VG vært i kontakt med politiet, som etterlyser flere vitner:

Kristine Jacobsen ved Krimvakta sier til VG at det er gjort krimtekniske undersøkelser på stedet.

Politiet jobbet på stedet med krimtekniske undersøkelser, det var avsluttet da VG snakker med Jacobsen klokken 03.

– Det jobbes med å finne eventuelle vitner og eventuelt videomateriale. Vi har et vitne som meldte fra om hendelsen.

– Er det brukt noe våpen?

– Det har vi per nå ingen opplysninger om.

– Er det sikret DNA-spor på åstedet?

– Detaljene fra de krimtekniske undersøkelsene vil jeg ikke gå inn på foreløpig.

Hun sier kvinnen ble sendt til legevakten. Skadeomfanget er ikke kjent, men kvinnen er ikke kritisk skadet.

Tollbugata ligger rett ved Operaen og Oslo sentralstasjon i Oslo sentrum.

Jacobsen sier politiet nå etterlyser vitner som har oppholdt seg i området rundt klokken 22.20 om å melde seg til politiet. (VG)

Færre voldtekter omtales

Et raskt søk bekrefter at det har blitt færre medieoppslag om overfallsvoldtekter i Oslo. Men hvorvidt dette samsvarer med at det også har blitt færre voldtekter er mer tvilsomt. 12. august i fjor hadde Aftenposten et oppslag om at ialt 17 kvinner hadde blitt fulgt etter og overfalt på nattetid i Oslo.

Så i april i år finner vi via Psykologisk.no en rapport fra Oslo-politiet som viser en sterk økning i antall seksuallovbrudd:

Antall anmeldte seksuallovbrudd i 2021 var 16 prosent over snittet for den fem-årige pre-pandemiperioden.

Økningen gjaldt primært anmeldelser av voldtekt (inkludert forsøk), der veksten i voldtekter av barn under 14 år, som også økte i 2020, fortsatte. Antallet var over dobbelt så høyt som i pre-pandemiperioden.

En gjennomgang av 135 voldtektsanmeldelser mai til september, viste at over halvparten (52 prosent) var festrelatert med rus involvert, mens 22 prosent omhandlet relasjonsvoldtekt. Færre enn én av ti gjaldt overfallsvoldtekt, de fleste med gjerningstidspunkt i mai, juni eller juli, slår rapporten fast.

Kvinne overfalt og voldtatt i Oslo sentrum (Verdens Gang)

17 unge kvinner er blitt fulgt etter og overfalt i Oslo siden mai (Aftenposten, august 2021)

Politiet: Betydelig økning av seksuallovbrudd i Oslo (Psykologisk)

Les også:

Voldtatte norske jenter og deres familier flykter fra Oslo øst

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.