Oslo tinghus

Voldtektsofferet la ikke fingrene imellom overfor sine venner dagen etter overgrepet.

I Oslo tingrett står en 39 år gammel eritreer tiltalt for overfallsvoldtekten på åpen gate i Oslo sentrum, samt to voldelige voldtektsforsøk mot to andre kvinner.

Document følger rettsforhandlingene.

Den 31-årige kvinnen som skal ha blitt voldtatt på åpen gate i Oslo sentrum 12. mai i fjor kommuniserte på Facebook og sms med flere av sine venner dagen etter den angivelige overfallsvoldtekten. Hun klarer ikke holde tilbake sinnet rettet mot gjerningsmannen.

Under dokumentasjonen i retten torsdag leste aktor Lene Hammersland opp fra den skriftlige kommunikasjon kvinnen hadde hatt med sine venner dagen etter voldtekten.

– Var det noen du kjente? spør en av vennene.

– Nei. Det var en utlending, selvfølgelig. En jævla muslim-satan.

Vennene prøver å overtale 31-åringen til å oppsøke voldtektsmottaket, og til å melde saken til politiet.

– Jeg ble voldtatt flere ganger i natt. En jævla muslim-satan. Er ikke noe jeg kan gjøre med det nå, skriver hun til en annen venn.

Vennen tilbyr seg å kjøre henne til legevakten, men kvinnen svarer at hun orker ikke.

Hun beskriver at hun var på Destiny cafe, som er en pub i Skippergata i Oslo.

Hun forteller at hun møtte en hyggelig, mørk mann i baren på utestedet, at de på et tidspunkt går ut, og at hun blir slengt ned på bakken bak et gjerde.

Igjen og igjen prøver vennene å overtale henne til å dra til legevakten, og til å anmelde. Og igjen og igjen er svaret det samme: Hun orker ikke. Et par ganger sier hun ja til å bli hentet med bil for å kjøre til voldtektsmottaket, men trekker seg igjen.

Likevel forbereder hun seg som om hun skulle til en undersøkelse:

– Jeg dusjer ikke, selv om jeg har sjukt lyst. Det er akkurat som om jeg kjenner lukta av pikken han tvang inn i trynet på meg.

Det blir ikke noe besøk på voldtektsmottaket. Det går fem dager.

Åpner seg på legevakten

17. mai blir hun funnet bevisstløs og kjørt til legevakten med 2,5 i promille. Da forteller hun hva som skjedde noen dager i forveien, og hun blir fulgt opp av helsevesenet. 31-åringen hadde tatt vare på klærne hun hadde på seg under voldtekten, og DNA fra undertøyet blir sikret.

Det framgår at hun i denne tidlige fasen etter voldtekten brukte alkohol for å holde de vonde tankene unna.

En medisinsk vurdering noen uker etter voldtekten beskriver at hun sover dårlig, er skvetten, utslitt, har humørsvingninger, er irritabel, orker ikke være sosial, er nervøs og generelt nedstemt.

Hun har konstant angst og begynner å gråte om hun blir spurt hvordan det går.

Alle tre har slitt

Alle de tre fornærmede i saken har vært fulgt opp av helsevesenet, de sliter alle sammen med psykiske ettervirkninger av det de har vært utsatt for.

En terapeut som hadde hatt flere samtaler med 31-åringen vitnet torsdag om at kvinnen var stekt preget kort etter voldtekten:

– Hun hadde sterk angst, var veldig redd og plaget av flashbacks. Hun var veldig skvetten og reagerte på alt rundt seg – og ble fortvilet også av dét.

Hun sov dårlig, reagerte på støy og alt rundt seg. Både angst, søvn og matlyst ble påvirket. Hun hadde «tankekjør» og indre uro, forklarte terapeuten. Hun var sliten, manglet krefter og orket ikke gå på jobb.

– Hun ville framstå tøffere enn hun var, men i en av samtalene brøt hun sammen og gråt. Hun hadde hatt det tøft tidligere i livet. Da ble dette en trigger som gjorde at mye av dette kom opp igjen, sa terapeuten.

Kvinnen fikk vanskelig for å håndtere seg selv i perioder, hun fikk dødsangst og var i det hele tatt sterkt preget av angst.

31-åringen var redd for å gå ut, redd for å møte gjerningsmannen. Redselen lå der hele tiden, selv når hun var ute sammen med venner.

Hun gruer seg til rettssaken, er redd hun ikke skal huske, redd for ikke å bli trodd.

Følger forhandlingene

Likevel sitter 31-åringen, som etter tiltalen ble utsatt for det verste overgrepet, i retten hver dag og følger rettsforhandlingene, som den eneste av de fornærmede.

Når mannen som står tiltalt for å ha voldtatt henne på det groveste står i vitneboksen, skiller det knapt to meter mellom dem.

Man kan bare forestille seg hva det koster.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂