Illustrasjonsfoto.

– Før var jeg åpen og utadvendt, men jeg har blitt mistenksom, særlig mot afrikanere. Jeg har ingen afrikanske venner lenger.

Kvinnen er anspent og puster flere ganger tungt når hun forklarer seg om voldtektsforsøket mot henne. I Oslo tingrett står en 39 år gammel eritreer tiltalt for overfallsvoldtekt på åpen gate i Oslo sentrum, samt to voldelige voldtektsforsøk.

Voldtektsforsøket mot den polske kvinnen skjedde klokken 4.50 den 27. juli i fjor, da han inne i en boligblokk på Bjerke i Oslo fulgte etter kvinnen inn på toalettet og låste døra. Fra tiltalen:

«Han gikk deretter mot (kvinnens navn) og ropte ‘out’ eller lignende og dro i sine klær, da hun sa nei og begynte å gråte, slo han henne i ansiktet. Han lyktes ikke å gjennomføre samleie idet (kvinnens navn) gjorde motstand og ropte på hjelp slik at N.N. kom henne til unnsetning.»

Kvinnen er preget når hun forklarer seg om voldtektsforsøket mannen hun hadde oppfattet som sin venn skal ha begått på toalettet. Hun forklarer at hun ba ham åpne døren, til ingen nytte. Hun blir slått, hun skriker og gråter og klarer etter hvert å påkalle oppmerksomheten til en venn av tiltalte. Han klarer å få tiltalte til å åpne døra.

Men marerittet slutter ikke der. Vel ute av toalettet vil ikke de to mennene at hun skal forlate bygningen. Når de to går ut på en balkong for å røyke, ser hun sitt snitt og stikker, men tør ikke løpe ut. Hun er redd de da vil oppdage henne og enkelt innhente henne. Hun gjemmer seg i stedet på en annen balkong i en annen etasje.

Imidlertid finner tiltalte henne på balkongen. Han vil ha henne med seg, men det er hun ikke interessert i:

– Jeg sa: «Du kan heller drepe meg, jeg går ikke med deg noen steder.» Jeg skrek. Han grep meg i hånda å prøvde å dra meg inn fra balkongen.

På dette tidspunktet kommer tiltaltes kamerat, men også det fornærmede beskriver som en afrikaner, med en lang kjepp. Denne afrikaneren begynner å slåss med tiltalte så blodet spruter.

– Jeg gråt og jeg var veldig skremt, kommenterer fornærmede.

Under alt bråket er det flere beboere som våkner og kommer ut i korridoren de nå befinner seg i. En annen beboer i det som later til å være et hybelhus ringer politiet, som kommer og tar seg av kvinnen.

Treffes tilfeldig

Fornærmede treffer tilfeldigvis tiltalte på et utested på Jessheim kort tid etter. Hun konfronterer eritreeren:

– Jeg sa at det kanskje er vanlig i Afrika at man kan slå en kvinne, men nå befinner vi oss i Norge, og det kan man ikke gjøre her. Da begynte han bare å le. Jeg fikk inntrykk av at han ikke skjønte hva han hadde gjort.

Fornærmedes bistandsadvokat spør kvinnen hva voldtektsforsøket har gjort med livet hennes. Hun svarer at det har påvirket henne i stor grad.

– Livet mitt har blitt veldig forandret. Før var jeg åpen og utadvendt, men jeg har blitt veldig innesluttet. Jeg var ofte ute på byen i Oslo, men ikke nå lenger. Jeg har blitt mistenksom, spesielt har jeg blitt mistenksom mot afrikanere. Før hadde jeg mange afrikanske venner. Nå møter jeg ikke lenger mannlige afrikanere alene.

– Tidligere var jeg selvsikker, den selvsikkerheten har jeg tapt. Jeg vet at (tiltaltes navn) har ødelagt mitt rykte i Oslo.

– Jeg har vært veldig stresset. Denne hendelsen har kostet meg mange tårer. Jeg har problemer med å tro på afrikaneres gode intensjoner, og har ikke lenger afrikanske venner.

– Har du grudd deg til å komme hit? spør bistandsadvokaten til slutt.

– Jeg har vært veldig stresset. Jeg trodde ikke jeg skulle klare det. Jeg er en følsom person.

Overfallsvoldtekt på åpen gate

Den fullbyrdede voldtekten den 39-årige eritreeren også er tiltalt for, skjedde i mai i fjor like ved Strandgata, som går mellom Oslo Børs og Oslo sentralstasjon. Fra tiltalen:

«Torsdag 12. mai 2016 kl. 01.00 på åpen gate i nærheten av Strandgaten i Oslo, tok han tak i overarmen til (fornærmedes navn) og beordret henne til å kle av seg. Han gjennomførte samleie med henne mens han holdt henne fast, når hun gjorde motstand holdt han henne hardere. På et tidspunkt trakk han penis ut og presset fire fingre inn i henne før han trengte inn i henne på ny med penis og fortsatte samleie. Deretter satte han seg oppå henne, og mens han holdt henne fast, førte han penis inn i hennes munn.»

Voldtektsforsøk på åpen gate

Det tredje punktet i tiltalen er et voldtektsforsøk som skal ha funnet sted i september i fjor. Mannen skal ha overfalt en kvinne på åpen gate på Frogner i Oslo. Tiltalen:

«Fredag 2. september 2016 ca. kl. 03.05 utendørs ved Behrens’ gate 2 i Oslo la han (fornærmedes navn) i bakken, kledde av seg selv og henne nedentil, la seg oppå henne, holdt henne fast og forsøkte å gjennomføre samleie med henne, alt mens hun gjorde den motstanden hun kunne og ropte etter hjelp. Forsøket ble avbrutt idet en mann kom til og jaget ham vekk.»

Det er satt av fem dager til behandling av saken i retten, som begynte mandag. Den tiltalte 39-åringen forsvares av advokat Øyvind Bergøy Pedersen. Strafferammen for det han er tiltalt for, er fengsel i inntil 15 år.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂